emg home

RSS

KfW i Banka Inteza potpisale ugovore o novoj kreditnoj liniji

30. septembar 2011. | 14:59

Izvor: Emg.rs

Nemačka razvojna banka KfW Entwicklungsbank potpisala je sa Bankom Inteza (Intesa) ugovore o trećoj kreditnoj liniji za finansiranje opštinske infrastrukture u iznosu od 30 miliona evra, saopštila je danas ta banka.

Sredstva iz ove linije namenjena su razvojnim projektima lokalnih samouprava i poboljšanju životnog standarda stanovništva investicijama u javnu infrastrukturu.

KfW je potpisao ugovor u ime Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke.

Ukupan iznos sredstava koju je KfW investirao u opštinsku infrastrukturu u Srbiji, uključujući i ovu liniju, iznosi 100 miliona evra, od čega će 90 miliona biti realizovano preko Banke Inteza, navodi se u saopštenju.

Deo sredstava iz prethodna dva kreditna aranžmana uložen je u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Temerinu (350.000 evra ), kao i novo obdanište u Čačku (610.000 evra). 

U okviru Programa za finansiranje opštinske infrastrukture, Banka Inteza je do sada odobrila ukupno 60 miliona evra kredita opštinama i javnim komunalnim preduzecima, rekla je Ester Gravenkoter, viši projekt menadžer za finansijski sektor.

Ona je istakla da je ovaj proizvod, koji je KfW razvio u bliskoj saradnji sa bankama pre samo tri godine, očigledno naišao na značajnu i hitnu tražnju u opštinama.

Ona je naglasila da je Nemačka Vlada, preko KfW-a, finansirala prateću tehničku pomoć koja je bila značajna za uspeh ove kreditne linije time što je pomagala opštinama u pripremi projekata.

„Razumevajući teškoće sa kojima su se lokalne samouprave u prethodnom periodu susretale nastavili smo finansiranje i u periodu kada su drugi oklevali, čemu u prilog govori i činjenica da je polovinu od ukupno odobrenih investicionih kredita lokalnim samoupravama realizovala upravo Banka Inteza. Osim toga, u oblasti depozitnih i kreditnih poslova Banca Intesa je pouzdan partner za preko 90 opština u Srbiji“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banke Inteza.

Jirgen Velšof, direktor Kancelarije KfW-a u Beogradu rekao je da KfW planira da preko domaćih poslovnih banaka nastavi finansiranje projekata opštinske infrastrukture, kao i da će biti uvedeni posebni podsticaji za investicije u energetsku efikasnost, kako bi se tržište učinilo još konkurentnijim i ponuda klijentima poboljšala. 

Kristof Ajhen, prvi sekretar Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, je istakao da novi kredit za finansiranje opštinske infrastrukture na optimalan način predstavlja stalan doprinos Nemačke Vlade modernizaciji srpske infrastrukture u mnogim oblastima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Krediti, Banke

Kompanije: Banca Intesa, KfW banka


Unesite tekst komentara:

<<

21. novembar - 27. novembar 2011.

>>