emg home
RSS

Novo glasanje poslanika o akcizi na gorivo?

14. januar 2011. | 13:16 18:08

Izvor: Emg.rs, Beta

Skupština Srbije će ponovo razmatrati Zakon o akcizama ako oceni da je pogrešila usvajanjem amandmana za veće akcize na gorivo iz uvoza, rekla danas predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

"To bi moglo da se desi kad se stvore formalni uslovi, odnosno kad najmanje 84 poslanika ili Vlada Srbije po hitnom postupku, u periodu do 1. marta, zatraže sednicu. Posle toga to može biti i moja stvar o kojoj ja mogu odlučivati kao predsednica", kazala je Slavica Đukić-Dejanović novinarima.

Izglasavanjem amandmana koje je predložila Socijalistička partija Srbije, akciza na gorivo iz uvoza povećana je više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije. Upitana da li SPS, čija je ona potpredsednica, oseća odgovornost zbog tog amandmana, Slavica Đukić-Dejanović je kazala da svaka incijativa kad postane stav Skupštine mora biti tako i posmatrana.

"Mi koji smo odlučivali, onog momenta kad ocenimo da smo napravili korak koji i nije na najboljem putu, moramo to priznati i napraviti korak nazad", kazala je ona.

   

Evropska komisija razmatra pitenje dvostrukih akciza


Evropska komisija pažljivo ispituje problem oko uvođenja različitih akciza na domaće i uvozne naftne derivate u Srbiji, saopštila je danas Delegacija EU u Srbiji.

"Evropska komisija će o tom pitanju ubrzo razgovarati sa srpskim vlastima koje su privržene tome da obezbede sprovođenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU", navodi se u saopštenju Delegacije EU.

U saopštenju koje je izdato povodom pitanja medija da li su dvostruke akcize u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i priduživanju Srbije EU nije dat direktan odgovor na to pitanje.

Kako se ističe, Komisija pridaje veliki značaja obavezama Prelaznog trgovinskog sporazuma EU i Srbije kako bi se obezbedilo predvidljivo ekonomsko okruženje za sve kompanije i potrošače.
   

Popović: Inicijativa nije potekla iz ministarstava

Specijalni savetnik u Ministarstvu finansija Bogdan Popović rekao je za Emg.rs da inicijativa za promenu akciza nije bila zvaničan stav nijednog ministarstva, već da je reč o amandmanu koji je podnet i prihvaćen tokom skupštinske rasprave.

Na pitanje da li je reč o pokušaju da na mala vrata bude pružena podrška monopolu Naftne industrije Srbije, Popović je rekao da to nije tačno i da monopol na tržištu naftnih derivata u Srbiji ne postoji.

„Kad pogledate cene u okruženju, videćete da to nije monopol. Bezolovni benzin u Mađarskoj košta 1,3 evra, u Sloveniji 1,27, u Hrvatskoj 1,25, u Makedoniji 1,23, u Crnoj Gori 1,24, a u Srbiji 1,21 evra. Ne možete porediti Bugarsku koja je najjeftinija jer ima velika izvorišta, a Srbija to nema i uvozi praktično sve što koristi“, rekao je Popović.

Komentarišući najnovije poskupljenje nafte, Popović je rekao da je ono uzrokovano cenama nafte na svetskom tržištu. „Cena nafte konstantno je skakala u poslednjem kvartalu i sad je nastavila da skače“, rekao je Popović.

U Srbiji je 1. januara povećana akciza na gorivo. Na litar benzina evropremijum akciza je veća za 4,8 dinara, za litar evrodizela 6,6, na D2 4,6 dinara, a na bezolovni benzin BMB 95 za 30 para. Prema izmenama Zakona o akcizama, akciza na motorne benzine je 45 dinara po litru, dok akciza na evro bezolovni motorni benzin BMB 98 i evro premijum BMB 95 iznosi 49,5 dinara po litru. Akciza na dizel goriva je 35 dinara po litru, a na evro dizel 37 dinara po litru.

 

Milica Delević: Dvojne akcize nisu u skladu sa SSP-om

Milica Delević, direktorka Kancelarije za pridruženje Evropskoj uniji, rekla je da dvojne akcize na gorivo nisu u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruženju te da će, ako to bude problem za EU, one morati da budu promenjene.

Ona je novinarima objasnila da se Srbija potpisivanjem tog dokumenta obavezala na fiskalnu nediskriminaciju i ukidanje monopola.

Prema njenim rečima, problem bi trebalo da reši Ministarstvo finansija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Gorivo, Akcize

Ličnosti: Milica Delević, Slavica Đukić-Dejanović, Bogdan Popović

Institucije: Ministarstvo finansija Srbije, Skupština Srbije, Socijalistička partija Srbije, Delegacija Evropske komisije u Srbiji, Kancelarija za pridruženje EU

Kompanije: Naftna industrija Srbije


Unesite tekst komentara:

17. januar 2011. 14:27:27

| Ime

0

Stavite nam akcizu , taksu i porez na upotrebu vazduha ali prethodno donesite zakon pod hitnim postupkom po tom pitanju da bi krenula naplata tim pre.A li samo da se odnosi na gradjane koji zive van Beograda radi socjalnog mira i blagostanja .....

<<

17. januar - 23. januar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Slavica Đukić-Dejanović: SPS nema razloga da se odriče ministara

    06. decembar 2010. 09:12 |

  • Stručnjak PKS: I zemlje regiona imaju različite akcize

    18. januar 2011. 16:01 |

  • Mrakić: Akcize u skladu sa direktivama EU

    17. januar 2011. 17:01 |