emg home
RSS

Kravčenko: NIS završio 2010. sa profitom od šest milijardi dinara

14. januar 2011. | 15:47 16:10

Izvor: Emg.rs

Čista dobit Naftne industrije Srbije (NIS) u 2010. biće, prema preliminarnom izveštaju najmanje šest milijardi dinara, izjavio je danas generalni direktor ove kompanije Kiril Kravčenko.„Konačan izveštaj objavićemo krajem marta, a moguće je da će neto profit biti i veći“, rekao je Kravčenko na konferenciji za novinare.

On je istakao da je NIS uspešno poslovao uprkos tome što je prethodna godina bila „ekonomski komplikovana“, jer je smanjena tražnja, dinar je devalvirao, a cena nafte je dva puta povećana u odnosu na cenu naftnih derivata.

Pozitivnom finansijskom rezultatu, prema njegovim rečima, doprineli su veća unutrašnja efikasnost, povećanje proizvodnje i prodaje.

Kravčenko je istakao da je NIS u 2010. smanjio zaduženost za 360 miliona dolara tako da je dug kompanije trenutno 560 miliona dolara.

„U poređenju sa operativnim prihodom može se izmeriti temperatura kompanija. Taj odnos u NIS- u je sada jedan prema dva. Kada smo počeli on je bio jedan prema 14. Ovo nije idealno, težimo da taj odnos bude jedan prema jedan i po, ali je  napredak značajan“, rekao je Kravčenko.

On je najavio da ova kompanija u 2011. planira dva puta veće investicije i širenje na region, a prioritet će biti investicije u Rumuniju.

„Rumunija je prioritetno tržište za nas. Tamo imamo interesa i u proizvodnji i u prodaji. Razmišljamo i o Crnoj Gori i Hrvatskoj“, kazao je Kravčenko.

On je dodao da će se tip i veličina investicije u Rumuniji znati u drugom kvartalu ove godine.
Desetogodišnji planovi NIS-a, prema rečima Kravčenka,  su tri puta veća proizvodnja i duplo veća prodaja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. januar - 23. januar 2011.

>>