emg home
RSS

Intesa odobrava subvencionisane kredite privredi

31. januar 2011. | 16:30

Izvor: Emg.rs

Banca Intesa počela je danas da prima zahteve za subvencionisane kredite namenjene privredi, saopštila je ta banka.

Kako se navodi, klijenti mogu da konkurišu za kredite sa subvencijom kamate za održanje tekuće likvidnosti, finansiranje trajnih obrtnih sredstava i izvozne poslove, investicije i namensku industriju. 

U poređenju sa uslovima u 2010. ove godine maksimalni iznosi kredita koji će privredni subjekti moći da koriste će biti veći, navodi Banka Intesa.

U skladu sa Uredbom Vlade Srbije, maksimalni iznosi sredstava kredita za finansiranje tekuće likvidnosti i trajnih obrtnih sredstava povećani su za preduzetnike na tri miliona dinara, za mala preduzeća na 10 miliona dinara (odnosno za izvozne poslove na 10 miliona dinara ili 10 miliona dinara sa valutnom klauzulom). Za srednja preduzeća maksimalni iznos je 80 miliona dinara (odnosno za izvozne poslove na 200 miliona dinara ili 200 miliona dinara sa valutnom klauzulom), a za velika preduzeća na 300 milona dinara (odnosno za izvozne poslove na 800 miliona dinara ili 800 miliona dinara sa valutnom klauzulom).

U Banci Intesa će se ovi krediti, kao i do sada odobravati na rok do 12 meseci, po kamatnoj stopi u visini Repo stope, odnosno 4,4 odsto na godišnjem nivou za kredite za izvozne poslove sa valutnom klauzulom.

Uslovi za investicione kredite nisu promenjeni u odnosu na prethodnu godinu i kamatna stopa iznosi  četiri odsto plus vrednost tromesečnog euribora na godišnjem nivou uz primenu valutne klauzule. Za investicione kredite obezbeđene garancijom Fonda za razvoj Republike Srbije kamata iznosi dva odsto plus vrednost tromesečnog euribora na na godišnjem nivou.

Banca Intesa navodi da će, kao i prethodne godine u skladu sa Uredbom koja se odnosi na potrošačke kredite i kredite za pravna lica za nabavku određenih trajnih potrošnih dobara i usluga u 2011. godini, odobravati kredite pravnim licima za kupovinu autobusa, građevinskih mašina i teretnih motornih vozila-kamiona domaće proizvodnje. Rok je do sedam godina uz primenu valutne klauzule i kamatnu stopu od 4,5 odsto na godišnjem nivou.

Tokom 2010. godine Banca Intesa je sektoru privrede plasirala više od 340 miliona evra, što predstavlja četvrtinu ukupno plasiranih subvencionisanih kredita privredi od strane bankarskog sektora.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>