emg home

RSS

Štrajk policajaca se nastavlja, u ponedeljak sa premijerom

04. februar 2011. | 10:26 23:51

Izvor: Beta, Emg.rs

Nezavisni sindikat policije saopštio je večeras da će u ponedeljak održati sastanak sa premijerom Mirkom Cvetkovićem sa kojim će razgovarati o povećanju plata u policiji i poboljšanju uslova rada."Nezavisni sindikat policije je posle večerašnjeg razgovora sa direktorom policije Miloradom Veljovićem i državnim sekretarom Draganom Markovićem postigao dogovor da se ponedeljak održi sastanak sa premijerom", navodi se u saopštenju i dodaje da će štrajk u međuvremenu biti nastavljen.

Nezavisni sindikat policije štrajkuje tražeći povećanje plata za zaposlene u MUP-u od 40 odsto i bolje uslove rada. Drugi sindikat, Policijski sindikat Srbije, nije se priključio štrajku.

Predsednik NSP-a Velimir Barbulov izjavio je ranije danas da pregovori s predstavnicima MUP-a Srbije o povećanju plata policajcima nisu uspeli, jer su, kako tvrdi, sindikalci ucenjivani.

Barbulov je rekao da će Nezavisni sindikat policije "razmotriti novonastalu situaciju", kao i da "formalno" pregovori još nisu završeni.

   

Policijski sindikat Srbije optužuje Nezavisni sindikat


Policijski sindikat Srbije optužio je danas Nezavisni sindikat policije, koji je u štrajku, da primorava i njihove članove da štrajkuju, ali iz drugog sindikata odbacuju te optužbe.

Predstavnici Policijskog sindikata Srbije u saopštenju tvrde da su ih članovi obavestili da iz drugog sindikata trpe pritisak da se priključe štrajku i da u tome učestvuje rukovodstvo Nezavisnog sindikata policije i jedan deo rukovodećeg kadra ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Policijski sindikat Srbije je od svojih članova obavešten da rukovodstvo Nezavisnog sindikata policije koji je u štrajku, uz podršku jednog dela rukovodećeg kadra MUP-a Srbije u policijskim upravama koje ne učestvuju u štrajku, vrši pritisak na policijske službenike da se priključe obustavi rada, odnosno da se isčlane iz Policijskog sindikata Srbije i učlane u NSP", kaže se u saopštenju.

Policijski sindikat Srbije je najavio i da će se suprotstaviti "ovakvom nezakonitom delovanju neodgovornih policijskih starešina i svojim članovima koji su izloženi pritiscima pružiće punu pravnu zaštitu".

Na pitanje o optužbama Policijskog sindikata Srbije, koji ne podržava štrajk, da Nezavisni sindikat policije vrši pritisak na njihove članove da se pridruže štrajku, Barbulov je rekao da to nije tačno.

"To nije tačno", rekao je Barbulov i dodao da nema ništa više da kaže o tim optužbama.

Nezavisni sindikat policije tvrdi da trenutno štrajkuje 70 odsto zaposlenih u MUP-u Srbije.

Taj sindikat traži povećanje plata od 40 odsto i poboljšanje uslova za zaposlene u MUP-u. Prosečna plata u MUP-u je nešto veća od 30.000 dinara.

Barbulov je naveo da policija štrajk nastavlja po istom režimu rada kao i u četvrtak, to jest da policajci koji štrajkuju ne patroliraju ulicama i ne preduzimaju druge preventivne aktivnosti, a da lična dokumenta i registraciju vozila obavljaju samo u hitnim slučajevima.

Prema rečima Barbulova, MUP vrši pritisak na neke načelnike policijskih uprava i preti im se otkazima uz optužbe da su krivi što policajci ne rade, a i proglašavaju ih za organizatore štrajka.

 

Dejan Đukić, predsednik Štrajkačkog odbora, izjavio je za Emg.rs da se štrajku se priključuju i policijske uprave u gradovima gde su zaposleni u MUP-u članovi Policijskog sindikata Srbije, koji se nije priključio štrajku. “Ovim tempom, očekujemo da broj ljudi koji su u štrajku pređe 70 odsto i da policija kompletno stane i svi budu u minimalnom procesu rada”, kaže Đukić.

Komentarišući tvrdnje predsednika Policijskog sindikata Srbije Veljka Mijailovića da je u štrajku daleko manji broj zaposlenih nego što Nezavisni sindikat pokazuje, Đukić kaže da to nije stav kolega iz drugog sindikata, koji se i sami priključuju štrajku, nego njihovog lidera.

Kako naglašava, štrajk policije nije usmeren protiv resornog ministra ili MUP-a, već se ovim vidom sindikalne borbe traži povećanje zarada zaposlenih.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

04. februar 2011. 14:37:24

| GETI

1

OSTALI SU BEZ PARA I STVARI KOJE SU UKRALI PO RATISTIMA.

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Policijski sindikat Srbije sutra nastavlja štrajk protestima

    19. oktobar 2011. 17:10 |

  • Policijski sindikat Srbije i danas u štrajku

    11. oktobar 2011. 15:10 |

  • Tadić: Žrtve nas obavezuju da prevaziđemo sve podele

    21. oktobar 2011. 13:10 |