emg home
RSS

Libija: Strancima pri odlasku uništavaju video-čipove

25. februar 2011. | 09:25 14:15

Izvor: Emg.rs, Beta

Grad: Tripoli

Libijska služba bezbednosti putnicima koji preko aerodroma u Tripoliju napuštaju tu zemlju u četvrtak su uništavali čipove u mobilnim telefonima i na kompjuterima kako bi ih sprečili da iznesu fotografije ili video snimke na kojima bi se moglo videti stradanje i ubijanje demonstranata na ulicama Tripolija i drugih gradova.

Prema rečima jedne građanke Srbije koja je juče avionom napustila Tripoli, tokom nemira u glavnom gradu Libije policija i vojska pucale su sa krovova zgrada na demonstrante. Pucnjava iz automatskog i drugog oružja trajala je svake noći, od proteklog petka do ponedeljka, po više sati. Tela ubijenih, kako kaže, uklanjana su odmah, a kućepaziteljima je naloženo da bez odlaganja očiste krv i druge tragove nasilja ispred zgrada.

U Tripoliju je u četvrtak radio manji broj prodavnica, a ispred benzinskih stanica i banaka su redovi. Na ulicama nije bilo mnogo manje prolaznika, ali nema ni uniformisanih pripadnika službi bezbednosti.

U hotelima, gde su stranci, nalazi se veliki broj policijskih agenata u civilu koji nadziru sve šta se zbiva. U četvrtak se primetno smanjio broj stranog osoblja u velikim hotelima.

Na prilazima aerodromu u Tripoliju, u dužini od nekoliko kilometara, već danima se nalazi veliki broj ljudi, pretežno Arapa i Azijaca, koji pokušavaju da se približe aerodromskoj zgradi i da ugrabe mesto u nekom avionu.

Među stranim diplomatama u Tripoliju prenose se vesti da su libijske vlasti odlučile da svim sredstvima uguše pobunu u gradovima koji su sada u rukama protivnika režima. Govori se o pripremama za napade na gradove blizu Tripolija s ciljem da se postepeno vrati kontrola nad celom zemljom, uključujući Bengazi, na istoku zemlje.

 

Pripadnici Vojske Srbije ne učestvuju u događajima u Libiji

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da niko od pripadnika Vojske niti vojnih penzionera ni na koji način ne učestvuje u dogadanjima u Libiji. U saopštenju Ministarstva naglašava se da ni avioni VS ni piloti nisu nikad učestvovali u bilo kakvim borbenim aktivnostima van granica Srbije i demantovalo dezinformacije koje objavljuju pojedini arapski mediji.

"Ministarstvo odbrane kroz svoju vojnu diplomatiju izgradilo je izuzetno kvalitetne odnose s velikim brojem ministarstava odbrane u svetu, među kojima je i Ministarstvo odbrane Libije", navodi se u saopštenju. Ističe se da su u ovom trenutku, zbog datih okolnosti suspendovane sve zajedničke aktivnosti.

 

UN: Ubistva u Libiji masovna

Komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj izjavila je da se prema nekim izveštajima u Libiji vrše masovna ubistva. Međunarodna zajednica bi trebalo da odlučno reaguje da bi se obustavila jaka reperesija na učesnike antivladinih protesta u Libiji, rekla je Navi Pilaj.

Ona je rekla da bi trebalo da se istraži da li i u kojoj meri postoje zloupotrebe libijskih snaga bezbednosti i da je prema informacijama kojima raspolaže više stotina civila u Libiji ubijeno ili povređeno.

U govoru na vanrednoj sednici Saveta UN za ljudska prava, Navi Pilaj je rekla da bi 47 država-članica trebalo da učine sve što je u njihovoj moći kako bi prestalo nasilje u Libiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Protesti, Hronika

Lokacija: Libija

Ličnosti: Navi Pilaj

Institucije: Ministarstvo odbrane Srbije, Vojska Srbije, Ujedinjene nacije


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi