emg home

RSS

Potpisan Sporazum u oblasti odbrane sa Nigerijom

07. mart 2011. | 14:10

Izvor: Beta

Ministar odbrane Dragan Šutanovac razgovarao je danas u Beogradu sa nigerijskim kolegom princom Adetokunbom Kajodeom o prodaji naoružanja srpske odbrambene industrije, saradnji u oblasti vojne medicine kao i razmeni iskustava koje ta afrička zemlja ima u mirovnim misijama.

Nakon razgovora i potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane u Domu garde u Topčideru, Šutanovac je izrazio nadu da će sporazum doprineti unapređenju vojno-ekonomske saradnje ali i omogućiti da dve zemlje kooperaciju ostvare i u drugim oblastima.

Šutanovac je rekao da je Nigerija zainteresovana za nabavku naoružanja srpske odbrambene industrije, kao i za iskustva koja Srbija ima u oblasti vojne medicine i vojnog školstva.

Ministar je rekao da je Srbija zainteresovana, pre svega, za bogata iskustva koje Nigerija ima u mirovnim misijama.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu delegacije Vlade Srbije i Privredne komore otputovati u Nigeriju kako bi se informisale o mogućnostima unapređenja saradnje dve zemlje i u ostalim oblastima privrede.

Nigerijski ministar je rekao da je danas potpisani sporazum odličan osnov za nastavak saradnje, ne samo dve vojske i dva ministarstva već i dve države u celini.

Kajode je rekao da je Nigerija zainteresovana da kupi neke odbrambene sisteme iz Srbije a da, u budućnosti, postoji šansa i za razmenu tehnologija i zajednički nastup na tržištu.

On je rekao da je njegova zemlja naročito zainteresovana za razmenu znanja iz vojne medicine jer je to oblast po kojoj je, kako je kazao, Srbija poznata u svetu.

Ministar odbrane Nigerije je rekao da je vojska te zemlje jedna od ključnih faktora kada je u pitanju učešće u mirovnim misijama u Africi i da poseduje centar za obuku koji je sertifikovan od UN.

On je pozvao ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovca da poseti Nigeriju a predstavnike Vojske Srbije da se upoznaju sa kapacitetima tog centra za mirovne operacije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Vojna industrija, Vojska, Vojna saradnja

Ličnosti: Dragan Šutanovac, Adetokunb Kajode

Institucije: Vojska Srbije, Ujedinjene nacije, Vlada Srbije, Privredna komora Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi