emg home

RSS

Tokom posete Putina o energetici, nauci, turizmu

18. mart 2011. | 18:32

Izvor: Beta

Grad: Moksva

Glavna tema razgovora premijera Rusije Vladimira Putina i srpskih zvaničnika tokom posete Beogradu 23. marta, biće ekonomska saradnja, posebno u energetskoj sferi, rekli su danas diplomatski izvori u Moskvi.Kako je najavljeno iz diplomatskih izvora, tokom posete biće potpisani sporazumi o naučno-tehničkoj saradnji i turizmu.

Najavljeno je da će se Putin tokom jednodnevne radne posete sresti sa predsednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, kao i sa šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije.

Ti izvori navode da do posete Putina Beograda u ovom trenutku dolazi na inicijativu Moskve, nakon razgovora sa turskim premijerom Režepom Tajipom Erdoganom ove nedelje i Putinove posete Sloveniji 22. marta.

U Sloveniji će, tokom posete, ruski Gasprom i slovenačka kompanija Geoplin plinovodi potpisati ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća za deo gasovoda Južni tok kroz Sloveniju.

Dipolomatski izvori navode i da će u Beogradu, u razgovoru Putina sa srpskim zvaničnicima biti reči o Južnom toku, kao i Naftnoj industriji Srbije, koja je u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta, ćerke-firme Gasproma.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin rekao je da će Putin predstaviti srpskim vlastima konkretne planove za realizaciju projekta Južni tok.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u decembru, nakon susreta sa srpskim kolegom Vukom Jeremićemm da je u razgovoru o energetskoj saradnji bilo reči o pregovorima koje ruske kompanije vode sa srpskim partnerima o novim projektima, ukljucujući i u oblasti električne energije.

Izvori Bete, međutim, nisu mogli da preciziraju o kojim je projektima reč.

U razgovorima bi, takođe, trebalo da bude reči o kreditu od 800 miliona dolara koji će Rusija dati Srbiji za ulaganje u infrastrukturu. Ali, kako navode ti izvori, o uslovima tog dela kredita, zbog kašnjenja srpske strane, tek su počeli pregovori.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Pančić: U Vojvodini na delu multikulturalizam nacionalista

    09. novembar 2011. 10:11 |

  • Škundrić: Gradnja hidrocentrala na Ibru počinje 2012.

    07. novembar 2011. 12:11 |

  • Tadić sa azerbejdžanskim ministrom o ekonomskoj saradnji

    03. novembar 2011. 18:11 |