emg home
RSS

Ljajić: Srbija mora doneti zakon o osiguranju od povreda na radu

28. april 2011. | 12:00 13:50

Izvor: Emg.rs

Grad: Smederevo

U Srbiji je prošle godine 35 ljudi umrlo zbog povreda na radu, a 73 odsto njih je stradalo u građevinarstvu i industriji, rekao je ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić danas u Smederevu.

On je u fabrici US Steel Srbija, na proslavi Međunarodnog dana zaštite na radu, rekao da u svetu dnevno strada 6.300, a godišnje 2,2 miliona radnika. Ljajić je rekao da do 2012. Srbika mora doneti zakon o osiguranju od povreda na radu.

On je rekao da je US Steel Srbija kompanija koja može da posluži kao primer firmama u Srbiji, a da se takva filozofija zaštite na radu ne može smatrati uobičajenom pojavom ne može smatrati uobičajenom u domaćim firmama.

Direktor US Steela Srbija Metju Perkins rekao je da je u toj fabrici 2010. prošla bez ijednog izgubljenog dana zbog povreda na radu, a da je u sektoru crne metalurgije 500 dana proteklo bez ijedne povrede.

 

Orbović: Bezbednost na radu loša

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da je stanje kad je reč o bezbednosti na radu vrlo loše. "Sve zavisi od toga gde su radnici zaposleni. Ima firmi koje poštuju zaštitu na radu po svim merama, na primer u Tigru, Sartidu, Henkelu, dok se u nekim firmama ne poštuje minimum standarda, radi se bez opreme, bez zaštite, bez bilo kakve kontrole, što za posledicu ima veliki broj povreda i pogibija na radu", rekao je Orbović.

On je dodao da Sindikat s Ministartvom za rad dosta radi na povećanju bezbednosti na radu, ali da je taj posao težak jer se često dešava da se radnici kriju od kontrola. "Nema industrijske kulture, vrlo često radnici ne koriste opremu, iako postoji", rekao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. jun - 19. jun 2011.

>>

Povezani naslovi