emg home
RSS

Cvetković: Jačanje dinara ugrožava izvoz

29. april 2011. | 17:54 14:59

Izvor: Emg.rs

Nastavak jačanja dinara mogao bi da ugrozi izvoz. Trenutno imamo veću ponudu deviza, što je dovelo do jačanja dinara, ali kad budu dospela inostrana plaćanja države i privrede, odliv deviza će biti veći, pa će dinar slabiti, ocenio danas premijer Mirko Cvetković.

On je u Vladi, po potpisivanju Socijalno-ekonomskog sporazuma, izjavio da visok kurs, koji ima negativan efekat na izvoz, ima pozitivan efekat na građane i privredu koji imaju kredite indeksirane u evrima. “Dobra okolnost je što ove godine nemamo tendenciju konstantnog jačanja ili pada kursa, što pokazuje da se kurs određuje na bazi ponude i tražnje", rekao je Cvetković.

Vlada podržava politiku Centralne banke da kurs bude fluktuirajući. “Gledano na nivou čitave godine, kurs će biti realan, a to je između sadašnjeg, koji je veoma jak, i veoma slabog kursa”, rekao je on.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije je rekao da se za sad ne vide efekti jačanja domaće valulte jer cene ne padaju. "Kad god je evro rastao cene su se povećavale. Zato se sad očekuje efekat jačanja dinara, da privreda reaguje i omogući niže cene", rekao je Orbović.

Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost, ne veruje da će se trend jačanja dinara zadržati, navodeći da su neki od razloga jačanja domaće valute priliv novca za vreme praznika od gasterbajtera i reprogramiranje kredita za stanovništvo.

Za privredu i za stanovništvo bilo bi najbolje da nema velikih oscilacija kursa, rekoa je Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodovaca Srbije.

Dinar je danas na najvišoj vrednosti od početka godine i srednji kurs iznosi 99,6 dinara za jedan evro.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi