emg home
RSS

Vujačić: Kasno je za podelu Kosova

26. maj 2011. | 09:11

Izvor: Emg.rs

Bivši ambasador Srbije u SAD, član Političkog saveta i Glavnog odbora Demokratske stranke Ivan Vujačić ocenio da inicijativa za podelu Kosova ima slab izgled na uspeh i da više služi za unutrašnjepolitičke potrebe jer su za većinu evropskih zemalja i SAD pregovori o statusu završena priča.

„Za zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo takve ideje isto su kao kad bi Srbija tražila ponavljanje poslednjih 10 minuta fudbalske utakmice sa Australijom na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, u nadi da će ovog puta naši postići gol i nastaviti takmičenje“, izjavio je Vujačić u intervjuu za novi broj Ekonom:easta, koji je danas izašao iz štampe.

On je ocenio da je mnogo realnije tražiti autonomiju za Srbe na severu Kosova. Na pitanje da li je svojevremeno, dok je bio ambasador u SAD, iz razgovora sa zvaničnicima SAD stekao utisak da su šanse za podelu Kosova bile veće pre osam-devet godina, Vujačić je istakao da je tu inicijativu pokrenuo Zoran Đinđić dok je bio premijer.

„Ta inicijativa, međutim, nije bilo adekvatno razrađena. U to vreme je postojala Jugoslavija, s tri poluge vlasti, bez konsenzusa vodećih stranaka o tom pitanju, tako da ta inicijativa nije ni bila dobro primljena. Više je bila lična Đinđićeva inicijativa da budu pokrenuti pregovori o statusu Kosova, ali je međunarodna zajednica smatrala da nije vreme za to. Ta ideja nikad nije zvanično stavljena na sto, a posle Đinđićevog ubistva tu inicijativu niko nije pokretao i o tome do sad uopšte nije razgovarano. Da jeste, teško je nagađati kakav bi ishod bio, ali su i tad šanse bile minimalne. Verovatno bi bile veće da Srbija i Kosovo nisu na sred Balkana, već na nekom ostrvu, kao Dominikanska Republika i Haiti“, smatra Vujačić.

On je ocenio da će Srbija, možda ne do kraja ove, već na proleće naredne godine, dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Uz napomenu da bi uskoro bi trebalo da bude obnovljen sistem preferencijala, što će omogućiti da oko 4.000 proizvoda iz Srbije bude izvoženo u SAD bez ikakvih carina, Vujačić je naglasio da je američko tržište daleko i „razmaženo“ i da nije siguran da su domaće firme u stanju da na njega uđu na adekvatan način. Svakako treba pokušati, ali je ipak EU naš glavni politički i ekonomski partner, poručio je Vujačić.

„Srbija je malo tržište, a nije ni deo EU i otuda ni bilo realno očekivati, niti bi bilo prirodno, da Amerikanci ovde budu glavni investitori“, kazao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Izvoz, Evro-integracije, Podela Kosova

Ličnosti: Zoran Đinđić, Ivan Vujačić

Institucije: Demokratska stranka


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi