emg home

RSS

Jeremić: Ekonomska kriza će uticati i na širenje EU

20. jun 2011. | 18:14

Izvor: Beta

Grad: Luksemburg

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Luksemburgu da kriza "zone evra" ima ekonomske i političke posledice po prijem novih članica u EU.

Jeremić je, posle razgovora s nekim od ministar inostranih poslova EU, izrazio uverenje da i zemlje Balkana i članice EU imaju zajednički cilj da se širenje EU nastavi i da se ubrza.

Na nezvaničnom "Gimnih" Forumu ministara EU-Zapadni Balkan učestvuje i delegacija Kosova, pod okriljem UNMIK čiji predstavnik treba najpre da se obrati u raspravi, a da potom govori ministar inostranih poslova Vlade Kosova Enver Hodžaj.

Šef češke diplomatije Karel Švarceberg je novinarima u pauzi zasedanja izjavio da se Češka zalaže za to da se krajem ove godine utvrdi datum početka pregovora o prijemu Srbija u EU, čak i ako poslednji haški optuženik ne bude uhapšen. Ukazao je međutim da u vezi s tim nema saglasnosti u EU.

Jeremić je rekao da na današnjem Forumu EU-Zapadni Balkan treba da se "vidi i koje su prepreke širenju (EU) i da se tom procesu daju nova snaga i energija, bez obzira na to što živimo u teškim vremenima i što su prilike na starom kontinentu daleko od sjajnih".

Jeremić je primetio da je na tom skupu, kao i na današnjem zasedanju ministara ekonomije i finansija EU, najviše pažnje posvećeno ekonomsko-finansijskoj situaciji u Evropskoj uniji, pre svega u Grčkoj.

"Mislim da će ekonska kriza imati svoje političke posledice ne samo po političke odnose unutar same Evropske unije, već i na proces širenja", procenio je Jeremić.

"Tu nema nikakve nedoumice - to je neizbežno, ali verujem da će odneti prevagu čvrsta većina u EU, koja se zalaže i podržava širenja EU na Zapadni Balkan", rekao je Jeremić i pomenuo da je o tome razgovarao i sa brtinaskim ministrom za Evropu Dejvidom Lidingtonom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Potpisana deklaracija o rešavanju problema izbeglih

    07. novembar 2011. 14:11 |

  • Cvetković: Dijalog s Prištinom čim se stvore uslovi

    07. novembar 2011. 12:11 |

  • Špindeleger: Srbija napredovala na putu ka Evropi

    27. oktobar 2011. 15:10 |