emg home

RSS

Homen: Nemačka će podržati kandidaturu Srbije

23. jun 2011. | 15:58 16:35

Izvor: Emg.rs, Beta

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde rekao je da Srbija ima čvrste garancije da će je Nemačka podržati za dobijanje statusa kandidata za EU ukoliko Beograd ispuni Akcioni plan.

Poslanici Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merker ocenili su da će Srbija na kraju pregovora o pridruživanju EU morati da prizna Kosovo ili poslanici nemačke skupštine neće odobriti njeno članstvo.

Reagujući na te izjave, Homen je rekao da ocene pojedinih parlamentaraca iz EU "ne treba uzimati kao nešto što je zacrtano" kao stav EU. Kako je objasnio, kada bi se uzmale pojedninačne izjave poslanika u Srkpštini Srbije o Kosovu i Metoniji, one bi verovatno bile različite.

 

Dačić: Stav nemačkih poslanika nije zvaničan stav Nemačke

Zamenik predsednika Vlade Ivica Dačić izjavio je danas da stav nemačkih poslanika da će Srbija do kraja pregovora o priključenju Evropskoj uniji (EU) morati faktički da prizna Kosovo, nije zvanična politika nemačke vlade i dokazuje da se problem Kosova ne može rešiti bez srpskog učešća.

"Nemačka spoljna politika nije samo stav nekih poslanika već i drugih državnih struktura tako da do sada to nije zvanična politika te zemlje prema Srbiji", ministar policije na proslavi 151. godišnjice Žandarmerije.

Poslanici nemačkog Bundestaga ocenili su juče da početak pregovora o prijemu Srbije u EU neće biti ugrožen zahtevom za priznanje Kosova, ali će do kraja tog procesa Srbija faktički morati da prizna Kosovo da bi postala članica EU.

Dačić je ocenio da stav nemačkih parlamentaraca dokazuje da se problem Kosova ne može rešiti bez srpskog učešća naglasivši da nema konačnog rešenja pitanja Kosova bez saglasnosti Srbije.

"Da to nije tako ne bi nas ni pritiskali da priznamo nezvisnost Kosova. Rekli bi da ih naš stav o tome ne interesuje", kazao je on.

Dačić je rekao da smatra da će insistiranje na tome da Srbija prizna nezavisnot Kosova, predstavljati "alibi" u nedostatku drugih vidova pritisaka na Beograd.

"Dugo je Hag bio alibi za pritiske na Srbiju. Sada taj problem polako nestaje sa vidika...Kada to nestane, biće potrebno naći drugi vid pritisaka na Srbiju", rekao je on i objasnio da njegovi poslednji stavovi u medijima u vezi sa Kosovom predstavljaju njegovo viđenje rešenja roblema prihvatljivog za obe strane. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Evrointegracije

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Ivica Dačić, Slobodan Homen

Institucije: Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi