emg home

RSS

Tužbe protiv Bubala, Beka, Vukotića, Štimca i tri člana Komisije za hartije od vrednosti

14. jul 2011. | 14:25 15:11

Izvor: Emg.rs

Savet za borbu protiv korupcije podneo krivične prijave protiv sedam osoba umešanih u privatizaciju Večernjih novosti. Kako Ekonom:east saznaje u Savetu, prijave su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podnete protiv Predraga Bubala, bivšeg ministra za privredu i privatizaciju, biznismena i većinskog vlasnika Večernjih novosti Milana Beka, bivšeg predsednika Komisije za hartije od vrednosti Milka Štimca, članova Komisije Dejana Malinića, Đorđa Jovanovića i Dušana Bajeca i protiv Manojla Vukotića, direktora NIP Novosti.

U prijavi u koju je Ekonom:east imao uvid, a koja datira od 16. juna ove godine, navodi se da je Bubalo kao ministar za privredu i privatizaciju postupio suprotno od naloga Vlade, odnosno nije sproveo naloženu reviziju procene vrednosti i vlasničke strukture kapitala Novosti, čime je trebalo da se obustavi iznošenje tih akcija na berzu. Bubalo se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

„Ministar za privredu i privatizaciju nevršenjem službene dužnosti i prekoračenjem granica službenog položaja pribavio je imovinsku korist veću od 1,5 milioan dinara sticaocima akcija kompanije NIP Novosti, firmama Ardos Holding iz Austrije, Trimaks Investments iz Austrije i Karamat Holdings sa Kipra, koja su povezana lica u vlasništvu Milana Beka, i u istom iznosu naneo štetu Srbiji“, navodi se u prijavi koju potpisuje predsednica Saveta Verica Barać.

U prijavi se navodi kako bi, da je Bubalo sproveo odluku Vlade o reviziji, bilo dalje nemoguće sakriti da Novosti nisu privatizovane ni po propisima iz devedesetih ni po zakonu o privatizaciji iz 2001.

U prijavi se dalje navodi da su se 2006. Beko, Štimac, Malinić, Jovanović i Bajec organizovali grupu koja ima za cilj vršenje krivičnih dela. Kako se navodi, predsednik i članovi Komisije su nevršenjem službene dužnosti omogućili Beku da njegove tri kompanije umesto 25 steknu 62,53 odsto udela u Novostima iako su, kako se navodi znali da se radi o povezanim licima. U prijavi se navodi i da su u tom slučaju Beku omogućeni materijalna korist od 1,5 miliona dinara i kontrola nad Novostima.

Za to delo, navodi se, zaprećena je kazna zatvora od tri godine ili teža.

U prijavi se navodi da je Beko, kao stvarni vlasnik navedenih stranih kompanija, kupovao akcije Novosti na berzi, više od 25 odsto udela, neobaveštavajući o tome Komsiju za hartije od vrednosti, čime je, kako se navodi, nezakonito stekao kontrolu nad Novostima.

Manojlo Vukotić kao odgovorno lice tereti se u prijavi za falsifikovanje dokumentacije, berzanskog prospekta Novosti uoči izlaska na berzu 15. avgusta 2006. Savet Vukovića tereti da je u prospekt uneo neistinit podatak da NIP Novosti imaju pravo korišćenja kancelarija površine 6.000 kvadratna u zgradi SJU Borba, Štamparije Borba i NIP Novosti, što je kako se navodi, uticalo na prodaju i kupovinu akcija.

   

Štimac: Prijava je populistička

Bivši predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimak izjavio je za emg.rs da je krivična prijava koju je protiv njega i šestorice podneo Savet za borbu protiv korupcije u vezi s privatizacijom Novosti populistička te da se o njoj već posle izbora neće više govoriti.

On je rekao da je Komisija odmah po javnom priznanju Milana Beka da je vlasnik Novosti krenula u postupak dokazivanja o povezanosti firmi koje su kupovale akcije te da je nakon šest meseci to i dokazano, ali da se činjenično stanje ne menja.

Komisija je početkom jula naložila Beku da ili da ponudu za preuzimanje preostalih akcija Novosti ili da svoj udeo smanji na zakonskih 25 odsto, a akcije koje prevazilaze tu koncentraciju proda. Raspolaganje tim glasovima do tad Beku onemogućeno.

   

Bubalo: Radio sam po odlukama Vlade


Bivši ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo izjavio je za emg.rs da navodi iz krivične prijave koju je podneo Savet za borbu protiv korupcije i u kojoj se on tereti za zloupotrebu službenog položaja, nisu tačni te da je postupao isključivo po odlikama tadašnje Vlade Srbije.

„To nije tačno“, odgovorio je kratko Bubalo na pitanje emg.rs da prokmentariše navode iz prijave da je u slučaju privatizacije Novosti postupao mimo odluke Vlade Srbije da se sprovede revizija imovine i vlasništva nad Novostima pre nego se akcije iznesu na berzu.

„Radio sam po odlukama Vlade“, zaključio je Bubalo.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Privatizacija, Mediji, Tužbe, Finansijski kriminal

Ličnosti: Predrag Bubalo, Milko Štimac, Verica Barać, Dušan Bajec, Milan Beko, Đorđe Jovanović, Manojlo Vukotić, Dejan Malinić

Institucije: Savet za borbu protiv korupcije

Kompanije: Večernje novosti, Ardos Holding, Trimaks Investments, Karamat Holdings


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi