emg home
RSS

Kosovski Srbi i Tadić insistiraju na rezoluciji 1244

07. avgust 2011. | 09:33 23:24

Izvor: Beta

Grad: Kosovska Mitrovica

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je večeras u razgovoru sa čelnicima opština i skupština opština sa severa Kosova da su u pokrajini najneophodniji mir i jedinstvo.

U saopštenju Pres službe predsednika Republike navedeno je da su se učesnici sastanka složili da međunarodne institucije na Kosovu Kfor i Euleks moraju ostati statusno neutralne

Tokom razgovora naglašena je važnost podrške gradjana sa severa Kosova svojoj državi i podrška Srbije svojim gradjanima, dodaje se u saopštenju.

"U konstruktivnom razgovoru koji je trajao više od tri sata u dobroj atmosferi, učesnici sastanka su konstatovali da su na severu Kosova najneophodniji mir i jedinstvo", kaže se u saopštenju.

"Dogovoreno je da svi zajedno sačuvamo mir, jedinstvo i stabilnost na tom delu Kosova i Metohije, da nastavimo saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice i da u svim tim kontaktima od predstavnika međunarodne zajednice zahtevamo da striktno poštuju rezoluciju 1244", rekao je načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

"Sporazum je postignut između naše države Srbije sa jedne strane i sa komandantom Kfora (Erhardom Bilerom) s druge strane, tako da ćemo mi nakon povratka održati zajedničku sednicu, gde ćemo preduzeti mere da ispunimo naše obaveze iz tog sporazuma. Potvrđeno nam je da imamo punu podršku i saradnju sa institucijama Republike Srbije i dogovorili smo se da lokalni predstavnici sa državnim vrhom rešavaju sve probleme na severu pokrajine, što znači da imamo punu podršku državnih institucija", rekao je on Nedeljković posle tročasovnog sastanka.

Nedeljković nije precizno odgovorio na pitanje da li će biti uklonjene sve tri barikade, rekavši da će svakako biti obezbeđen nesmetan saobraćaj i sloboda kretanja, na putevima gde su postavljene i kao problem naveo samo barikade u mestu Rudare.

Tadić je na sastanku razgovarao sa predsednicima opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, Krstimirom Pantićem, Dragišom Milovićem, Slavišom Ristićem i Brankom Ninićem, kao i načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem i predsednicima skupština opština.

Bogdanović: Srbi sa Kosova poručili da stoje uz državu Srbiju

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da su predsednici opština sa severa Kosova obavestili predsednika Srbije Borisa Tadića o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i poručili da srpski narod u pokrajini stoji uz državu Srbiju i veruje u rukovodstvo države.

"Oni su izvestili predsednika Srbije o trenutnoj situaciji na Kosovu, izrazili puno poverenje i poručili da srpski narod stoji uz državu Srbiju", precizirao je Bogdanović za Tanjug, nakon sastanka.

"Cilj sastanaka nije bio da se da direktiva rukovodstvu opština, već je imao svrhu da upozna predsednika Tadića sa novonastalom situacijom, kao i da se razgovara o implementaciji priveremenog sporazuma sa Kforom, kazao je Bogdanović.

Na pitanje da li je bilo reči o tome da li će predstavnici Srba na severu Kosova nastaviti sa blokadama, ministar je kazao da će sednica skupštine opština biti održana u utorak i da je na "njima kakvu će odluku da donesu".

"Mi verujemo u razumnost ljudi i oni su do sada pokazali svu odgovornost", istakao je Bogdanović.

Sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova počeo je oko 18:20 sati u Beogradu u, zgradi Predsedništva Republike i trajao je tri sata.

Srbi sa severa smatraju da ponuđenih deset tačaka sporazuma nisu najbolje rešenje, ali i ne žele da odbiju sporazum iza koga stoji vlast u Beogradu. Njihova dilema trebalo bi da bude rešena večeras na sastanku.

Prva tačka sporazuma i preduslov za dogovor je uklanjanje barikada. Poslednja tačka 11. koju je Hašim Tači premijer Kosova sam inicirao je - da, ukoliko neka od strana prekrši sporazum, on više ne važi.

U međuvremenu, i protekla, trinaesta noć bila je mirna na Kosovu. Na barikadama u Rudaru, Zupču i Leposaviću tokom noći dežuraju uglavnom muškarci a zbog neizvesne i napete situacije na severu pokrajine, u Opštini Zvečan je odlučeno da radno vreme ugostiteljskih objekata bude do 19 sati.

Dok su Srbi i dalje na barikadama na putevima koji vode prema Jarinju i Brnjaku, na severu Kosova njihovi politički predstavnici obavljaju konsultacije da li će i u kojoj formi prihvatiti Sporazum koji je Srbija postigla sa Kforom.

Predsednici Opština Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, Zvečana Dragiša Milović, Zubinog Potoka Slaviša Ristić i Leposavića Branko Ninić i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, obišli su tokom popodneva i prošle noći građane na barikadama, pitali ih za mišljenje koje će im biti dragoceno prilikom odlučivanja na zajedničkoj sednici SO kakva će biti sudbina Sporazuma o rešenju kriza na severu Kosova.

Na svim putnim pravcima, osim u Rudaru, gde je nemoguće brzo ukloniti blokade i zbog krsta koji je postavljen na sredinu puta , vozila Kfora koja za svoje baze na severu nose hranu i vodu, prolaze neometano i od početka primene tog dela dogovora nije bilo incidenata.

Tokom jučerašnjeg dana obavljeni su i razgovori šefa pregovaračkog tima Beograda Borka Stefanovića i ministra za Kosovo I Metohiju Gorana Bogdanovića sa predsednicima opština i prema šturim izjavama , nazire se pozitivno rešenje krize koja je na severu Kosova izbila posle jednostranog poteza Prištine da na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje pošalje albanske carinike i policajce.

Velika Britanija i Nemačka upozorile Beograd i Prištinu

Ministri spoljnih poslova Britanije i Nemačke Vilijam Hejg i Gvido Vestervele upozorili su Beograd i Prištinu da moraju da otklone međusobne tenzije.

Oni su rekli da će dve zemlje ugroziti svoje šanse za pristupanje EU i propustiti "istorijsku priliku" ako ne otklone tenzije duž administrativne linije.

"Ako to ne učine, propustiće istorijsku priliku", ističe se u saopštenju.

Srbija i Kosovo moraju da pronađu diplomatsko rešenje "kojim bi se priznale granice Kosova, poboljšao život svih i te dve zemlje postavile na put ka članstvu u EU", navodi se u zajedničkom saopštenju Hejga i Vestervelea, koje će biti objavljeno u sutrašnjem izdanju nemačkog dnevnog lista Frankfurter algemajne cajtung.

Francuska agencija podseća da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, uz podršku Zapada, a da je trenutna kriza između Beograda i Prištine nastala u julu kada je kosovska vlada naredila svojim snagama bezbednosti da preuzmu kontrolu nad administrativnim prelazima na severu Kosova kako bi sprovele zabranu na uvoz robe iz Srbije.

Koha: Prva tačka sporazuma neispunjena


Prva tačka sporazuma predstavnika srpske i kosovske vlade i Kfora nije ostvarena, jer su putni pravci na severu Kosova i dalje u blokadi, piše danas prištinski dnevnik Koha Ditore.

List navodi da su barikade na pojedinim putnim pravcima dodatno ojačane, umesto da prema postignutom sporazumu budu uklonjene.

"Srpske paralelne strukture koje imaju direktnu podršku države Srbije ojačale su glavne barikade u selima Rudare i Zupče. Oni su dodali još drva i peska, a Kfor u Zvečanu zbog blokade koristi alternativne puteve", rekli su izvori dnevnika sa severa Kosova.

Dnevnik navodi da "srpski građani tamo odbacuju sporazum Kfora sa vladama Kosova i Srbije, bez obzira na zvanični poziv Beograda za uklanjanje barikada".

Izvori dnevnika takođe su rekli da su na severu u noći između petka i subote viđena "nova lica" za koje se veruje da su došla iz Srbije.

Kako navodi list, na Kosovo su ušli veliki broj specijalnih jedinica vojske Srbije kao i pripadnici žandarmerije.

"U Zvečanu su u petak uveče viđene jedinice koje na vratu imaju tetovaže škorpije i koje lokalni srbi nazivaju 'došljaci'. Oni su prenoćili u kafani 'Coca'", rekli su izvori dnevnika.

List piše da od zvaničnika policije Kosova juče nije bilo moguće dobiti komentar o ovom pitanju.

U drugom članku na temu događaja na severu Kosova, izvori dnevnika iz kosovskih institucija nisu odbacili mogućnost da narednih dana deo međunarodne zajednice predloži specijalnu autonomiju za sever Kosova.

"Međunarodni prijatelji počeli su da doživljavaju integrisanje severa Kosova posle 12 godina kao nemoguću misiju i zbog izbegavanja oružanih konflikata oni vide prihvatljivo rešenje u davanju specijalnog statusa za taj deo", rekao je izvor iz institucija Kosova.

Dodao je da je ideja međunarodnih predstavnika da se opštinama na severu Kosova daju ovlašćenja u samoupravi i finansiranju i da međunarodni predstavnici smatraju da će Kosovo samo na taj način moći da sačuva aktuelne granice.

"Do sada, međutim, kosovske vlasti nisu dale znak da će prihvatiti takvo rešenje", rekao je izvor unutar institucija Kosova i dodao da "Ahtisarijev paket za institucije Kosova ostaje najveća ponuda za srpsku zajednicu koja žzivi na Kosovu".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi