emg home
RSS

Stefanović: Dogovor sa Kforom će biti realizovan

09. avgust 2011. | 13:51 17:04

Izvor: Beta

Grad: Zvečan, Brisel, Kosovska Mitrovica, Leposavić

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je siguran da će dogovor sa Kforom biti realizovan uprkos otkazivanju današnje sednice u Leposaviću na kojoj su odbornici četiri opštine sa severa Kosova trebalo da se bave tim sporazumom.

"Treba imati razumevanje za nepoverenje Srba, puno puta ih je prevarila međunarodna zajednica, ... ali siguran sam da ćemo kroz taj proces proći zajedno i doći do realizacije dogovora", kazao je Stefanović.

On je rekao da je uveren da će tenzije oslabiti i da će barikade na putevima na severu Kosova biti uklonjene.

Stefanović je rekao da je tokom sednice u Leposaviću bilo više pokušaja iskorišćavanja "muke građana" za stranačke interese što je ocenio kao loše i nikako ne doprinosi smirivanju situacije.

Zajednička sednica četiri opštinske skupštine sa severa Kosova prekinuta je na samom početku, jer na sednicu nisu došli odbornici iz Zubinog Potoka. Odlučeno je da se dogovor vlade Srbije i Kfora razmotri na odvojenim sednicama opštinskih skupština u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Stefanović je rekao da je za Srbe nepovoljan deo privremenog sporazuma sa Kforom koji se odnosi na ograničavanje prometa robe, na kamione od 3,5 tone.

"Sigurno da je to jedan od najnegativnijh delova srorazuma, ali isto tako, s druge strane sporazum je bio najbolji mogući u tom trenutku. Doneo nam je mir i garancije da neće biti napada na Srbe ni pokušaja implementacije kosovskih institucija", kazao je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije ocenio je da je otkazivanje sednice u Leposaviću pokazalo da je bilo neopravdano stavljati lokalne samouprave "pred dan D" jer on "u stvari ne postoji".

"Država je privatila privremeni sporazum sa predstavnicima Kfora, na lokalnim samoupravama je da ih sprovedu. Siguran sam da ćemo kroz taj proces zajedno proći", kazao je Stefanović i dodao da je sada važno da se očuva jedinstvo među Srbima na severu Pokrajine. 

 

Odluku o barikadama doneće krizni štabovi

Krizni štabovi koje su izabrali odbornici skupština opština sa severa Kosova odlučiće da li će i kada barikade na putevima biti uklonjene, izjavio je danas predsednik opštine Leposavić Branko Ninić.

Ninić je rekao novinarima da će u Leposaviću u toku dana biti doneta odluka o barikadama, dok je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao da barikade ostaju do daljnjeg.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je izjavio novinarima da će barikade ostati na mestima gde su i bile.

Srbi drže u blokadi put Zvečan - južna Kosovska Mitrovica kod sela Rudare i povremene blokade u mestima Zupče kod Zubinog Potoka i u Leposaviću, gde se propuštaju vozila Kfora kojim se za baze na severu prevozi hrana, voda i gorivo.

"Kfor i ostale međunarodne organizacije imaju punu slobodu kretanja na severu Kosova i ne mogu nas optužiti da im tu slobodu uskraćujemo", rekao je Pantić i dodao da je sloboda kretanja ugrožena Srbima.

Prema Pantićevim rečima od jutros nijedan kamion, čak ni nosivosti manje od 3,5 tone nije mogao da pređe iz centralne Srbije na Kosovo, preko prelaza Jarinje.

"To pokazuje da se na srpski narod vrši pritisak i da su oni izloženi pretnjama i ugožen im je opstanak", kazao je on.

Predsednici četiri skupštine opština sa severa Kosova dogovorili su se danas da se zajenička sednica, koja je počela u Leposaviću u 12.45, prekine jer ne postoje formalno pravni uslovi za njeno održavanje, zato što sednici ne prisustvuju odbornici iz Zubinog Potoka.

Na sednici je, kako je najavljeno, prvo trebalo da bude reči o uklanjajnu barikada, što je i prva tačka Sporazuma koji su postigli predstavnici Vlade Srbije sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Na sednici je trebalo da se razgovara i o sastanku koji su predstavnici Srba sa severa Pokrajine imali u nedelju u Begradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Ivanović: Srbi zbog neslaganja sa Beogradom mogu postati meta

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izrazio je danas žaljenje jer je zajednička sednica skupština opština severa Kosova prekinuta i ukazao da bi kosovski Srbi zbog neslaganja sa Beogradom mogli postati meta stranaca i kosovskih Albanaca.

Ivanović je u izjavi novinarima dodao da je loše i to što je današnja sednica u Leposaviću, na kojoj je trebalo da bude reči o sporazumu koji je Vlada Srbije postilga sa Kforom, iskorišćena za međustrančaka prepucavanja.

"Šteta je jer je jedinstvo, koje je stvoreno nakon uspostvljanja barikada (25. jula nakon odluke prištinskih instucija da preuzmu prelaze na sveru Pokrajine) narušeno. Mislim da nije sve završeno ali može da krene loše po nas", kazao je Ivanović novinarima.

Ivanović je ukazao da bi kosovski Srbi mogli postati meta za strance i Albance ukliko ne stoje uz Srbiju ili izraze neslaganje sa stavovima Beograda.

"Onoga trenutka kada se kao Srbi budemo stavili na suprotnu stranu u odnosu na državu ili pak izrazimo neslaganje sa njom, tog trenutka postajemo meta za strance i kosovske Albanace", kazao je Ivanović. 

 

Mirna noć na barikadama

 


Protekla noć na barikadama koje Srbi na severu Kosova drže već dve nedelje prošla je mirno.

Očekuje se da na zajedničkoj sednici četiri skupštine opštine, koja će u Leposaviću početi u podne, bude odlučeno kada će barikade biti uklonjene, što je i prva tačka Sporazuma koji su postigli predstavnici Vlade Srbije sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Srbi drže u potpunoj blokadi put Zvečan južna Kosovska Mitrovica kod sela Rudare i povremene blokade u mestima Zupče kod Zubinog Potoka i u Leposaviću, gde se propuštaju vozila Kfora kojim se za baze na severu prevozi hrana, voda i gorivo.

 

EU: Sprovesti sporazum s Kforom i okrenuti se dijalogu

Evropska unija je zadovoljna sporazumom Beograda i Prištine s Kforom o privremenom smirivanju krize na Kosovu i pruža potpunu podršku delovanju Kfora da se taj sporazum i sprovede u delo, rekao je danas jedan zvaničnik Evropske komisije u Briselu.

Nužno je, istakao je Majkl Men, prvi portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, da vlasti u Beogradu i Prištini učine sve da se potpuno smiri zategnutost i da, pored ostalog, budu uklonjene barikade na severu Kosova, što je deo sporazuma.

Stav EU je da sve mora biti učinjeno da se predstavnici Beograda i Prištine ponovo sredinom septembra vrate dijalogu, uz "usluge dobre volje" EU, kao okviru za rešavanje otvorenih pitanja, naglasio je portparol Men.

Kriza na severu Kosovu izbila je 26. jula nakon slanja specijalne jedinice kosovske policije Rosu na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a potom je grupa maskiranih mladića zapalila prelaz Jarinje.

Sporazum sa Kforom za rešenje krize na severu Kosova predviđa da vojnici Kfora kontrolišu prelaze Jarinje i Brnjak najmanje do 15. septembra.

 

Kfor demantuje da se izvinio Pantiću i srpskom narodu


Kfor je demantovao danas navode predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića da se politički savetnik komandanta Kfor-a, u ime Erharda Bilera, izvinio njemu i srpskom narodu.

Portparol Kfor-a Hans-Diter Vihter oštro je odbacio navode Krstimira Pantića koji je ranije danas rekao da ga je pozvao savetnik komandanta Kfora koji se u ime Ehrarda Bilera izvinio i njemu i srpskom narodu za sve što se dešavalo prethodnih dana.

"Nije istina da je politički savetnik generala Bilera ili bilo koje drugo službeno lice prenelo izvinjenje gospodinu Pantiću. Ovo je čista izmišljotina", navodi se u saopštenju Glavne komande međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Kfor ističe da nema razloga za izvinjenjem ni "Pantiću niti bilo kome drugome na srpskoj ili kosovskoj strani".

Pantić je ranije danas rekao da je "izvinjenjem Kfor priznao da je načinio grešku što se stavio na stranu kosovskih Albanaca".

Predstavnici Srba: Obaveza je da budemo uz državu Srbiju


Predstavnici Srba sa severa Kosova poručili su danas građanima na barikadi u Rudaru da je obaveza srpskog naroda da bude uz svoju državu Srbiju i da podrži odluke Beograda iako im se nesto ne svidi, jer je to, kako su naveli, u obostranom interesu.

"Država Srbija je stala čvrsto uz nas i podržava ono što radimo, a naša je obaveza da budemo uz svoju državu i ako nam se nešto ne svidi da je podržimo jer je to u obostranom interesu", kazao je predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstmir Pantić nakon povratka iz Beograda gde je zajedno sa predstavnicima Srba sa severa Kosova razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Pantić je rekao građanima u Rudaru da im je predsednik Tadić rekao da Srbija čvrsto stoji iza svog naroda i da neće dozovliti da neko nasiljem ostvari svoje ciljeve na severu Kosova.

"Dobili smo garancije da će nas država zaštiti a naša je obaveza da ostanemo mirni i jedinstveni", kazao je Pantić.

Pantić je rekao da ga je jutros pozvao savetnik komandanta Kfora koji se u ime Ehrarda Bilera izvinio i njemu i srpskom narodu za sve što se dešavalo prethodnih dana.

"Kfor je na taj način priznao da je načinio grešku što se stavio na stranu kosovskih Albanaca. Siguran sam da će Kfor u budućnosti mnogo pažljivije postupati i voditi računa, kada su u pitanju administrativni prelazi i da se više neće mešati u rešavanje tih problema", kazao je Pantić.

Pantić je dodao da je uveren da će ubuduće sva pitanja biti rešavana pregovorima između Vlade Srbije i delegacije kosovskih Albanaca.

"Borisu Tadiću smo rekli da su barikade u Rudaru simbol otpora kosovskim institucijama", rekao je Pantić i podsetio na ocenu patrijarha da je krst u Rudaru simobol nade i vere u bolju budućnost Srba u Pokrajini.

Svesni smo da tu barikadu ne možemo da uklonimo, Kfor ima slobodu kretanja a odbornici će sutra odlučiti kada će - i da li će -barikada biti uklonjena.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković preneo je danas građanima na barikadama u Rudaru izraze podrške koje im je poslao predsednik Srbije Boris Tadić i apel da istraju u olučnoj, jedistvenoj i mirnoj borbi do ispunjenja zahteva.

"Predsednik nas je sve zamolio da protestujemo samo na taj način da ne nasedamo na provokacije i propagandno psihološki rat koji se vodi iz Prištine i dela međunarodne zajednice i da ne smemo da izazovemo nijedan incident", kazao je Nedeljković.

Načelnik je zamolio građane da imaju puno poverenje u svoje predstavnike, da poštuju njihove odluke i uputstva i garantovao im da će pobediti.

Odluku o našim obavezama iz sporazuma koji su doneli predstavnci Vlade Srbije i komandant Kfora donećemo sutra na sednici opštinskih skupština u Leposaviću, koja počinje u 12 sati, kazao je on.

"Rekli smo da ćemo doneti jedinstvenu odluku, da Kforu omogućimo slobodu kretanja, ali da ni u jednom trenutku ne ugrozimo našu bezbednost", kazao je Nedeljković i poručio da će narod ostati na barikadama i na taj način sprečiti svaki eventulani pokušaj ROSU ili Kfora da zauzumu prelaze.

Ministarstvo: Napadi da Srbe ne doprinose smirivanju situacije

Ministartvo za Kosovo i Metohiju upozorilo je međunarodne institucije u Pokrajini da se nasilje nad Srbima južno od Ibra nastavlja i ukazalo da incidenti, poput današnjeg paljenja srpske kuće u Gnjilanu, ne doprinose smirivanju situacije u Pokrajini.

Ministarstvo je zahtevalo od predstavnika Kfora i Euleksa i kosovskih institucije da ozbiljno shvate najnovije incidente i da Srbe zaštite od albanskih ekstremista i osiguraju njihovu ličnu bezbednost i bezbednost njihove imovine.

"Paljenje kuće Novice Cukića je novi incident u nizu, nakon što su prištinske vlasti izazvale krizu na severu Kosova. Današnje paljenje kuće u Gnjilanu pokazuje da su kosovske vlasti, nakon nasilnog pokušaja preuzimanja punktova Jarinje i Brnjak ohrabrile albanske ekstremiste na nasilje nad Srbima južno od Ibra", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju upozorilo je da ovakvi incidenti ne doprinose smirivanju situacije u Pokrajini i da se na njih mora reagovati odlučnim akcijama i osudom svakog vida nasilja.

"Samo tako se može obezbediti red i mir za sve građane na Kosovu i Metohiji", ocenjeno je iz te institucije.

Prema oceni ministarstva, današnji incident predstavlja još jednu poruku albanskih ekstremista, šta mogu očekivati Srbi koji odluče da se vrate na svoja vekovna ognjišta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi