emg home
RSS

Čupić: Bankari i NBS traže rešenje za kredite u francima

15. avgust 2011. | 15:28

Izvor: Beta

Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija (Hypo Alpe-Adria) banke u Srbiji Vladimir Čupić izjavio je danas da očekuje da bankari za mesec-dva postignu dogovor sa Narodnom bankom Srbije (NBS) o lakšoj otplatio kredita u švajcarskim francima.

"Moraće da se nađe neko rešenje za klijente koji su se zaduživali u švajcarskoj valuti jer su zbog poremećenog odnosa franka i evra u problemu i ti klijenti i njihove banke", rekao je Čupić.

On je istakao da je Hipo banka odobrila 4.700 kredita u švajcarskim francima, uglavnom stambenih, što je oko 29 odsto ukupnog iznosa kredita te banke datih građanima.

"Banci se obratilo nekoliko desetina klijenata koji imaju probleme u otplati kredita u francima i mi pokušavamo da im pomognemo, u zavisnosti od slučaja do slučaja. Odobravamo reprogram tih kredita i besplatno radimo konverziju iz franka u evro, ali mora da se nađe rešenje na nivou celog bankarskog sektora, kako bi bilo olakšano servisiranje obaveza obračunatih u švajcarskoj valuti", rekao je Čupić.

Rešenje, prema njegovim rečima, može da bude duža otplata kredita koji je odobren u francima, ili smanjenje kamate.

"U slučaju da se produži rok otplate kredita u francima centralna banka te plasmane ne treba da klasifikuje kao rižične, jer bi to povećalo brankarsku rezervaciju na te pozajmice", naglasio je Čupić i dodao da u centralnoj banci postoji razumevanje da se pomogne i klijentima i bankama da imaju što manji trošak zbog rasta vrednosti franka.

Problemi vezani za otplatu kredita u francima, prema rečima Čupića, najlakše bi se rešili kad bi Švajcarska uspela da efikasno smanji vrednost svoje valute u odnosu na evro, jer joj precenjena valuta stvara probleme i u ekonomiji.

Čupić je ocenio da trenutne nije realno da NBS smanjuje obaveznu rezervu banaka, pogotovo što je neizvesno koliko bi to uticalo na povećanje kreditne aktivnosti.

"Opravdan je oprez centralne banke u relaksaciji monetarne politike usled povećane osetljivosti privrede i finansijskog sektora na dešavanja u okruženju", ocenio je Čupić.

Predsednik Izvrnog odbora Hipo Alpe Adrija banke smatra da nije vreme za radikalnije promene u ekonomskoj i monetarnoj polici, koje su sada usklađene.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi