emg home
RSS

Šešelj se neće braniti, traži 10 dana za završnu reč

23. avgust 2011. | 14:30

Izvor: Beta

Grad: Hag

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj nagovestio je danas pred Haškim tribunalom da neće izvoditi dokaze odbrane od optužbi za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) rekao je da će pretresno veće sutra razmotriti kako će proces biti nastavljen, a novu raspravu zakazao je za oktobar.

"Sprečen sam da izvodim dokaze odbrane i spremam se za završnu reč. Tražiću 10 dana za završnu reč", rekao je Šešelj tokom rasprave o stanju u postupku.

Šeselj je tvrdio da ga je Tribunal "sprečio" da se brani time što je odbio da mu isplati troškove za odbranu, odnosno da finansira njegove saradnike koji bi mu pomagali u izvođenu dokaza.

Sudije su, međutim, Šešelja podsetile da na odluku kojom su odobrile finansiranje polovine svih troškova odbrane od oktobra prošle godine, pod uslovom da se sudu podnesu odgovarajući računi.

Šešelj je prvo tvrdio da mu sudski sekretarijat nikada nije zatražio račune, a kada su mu sudije dokazale da je takav zahtev primio, odvratio je da je pismo "možda odmah bacio u smeće".

Rekao je i da može da razgovara jedino o nadoknadi polovine svih troškova odbrane od 24. marta 2003, kada se doborovoljno predao Tribunalu, koje je procenio na "oko milion i 400.000 evra".

Suđenje Šešelju počelo je, posle jednog neuspelog pokušaja i štrajka glađu optuženog, u novembru 2007. U pritvoru Tribunala, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega objavljena optužnica.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Suđenja

Ličnosti: Vojislav Šešelj


Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi