emg home
RSS

Porodice traže rešenje sudbine 14.000 nestalih

30. avgust 2011. | 09:54 17:14

Izvor: Beta

Grad: Gračanica, Brčko

Članovi porodica i prijatelji nestalih sa prostora SFRJ danas su na skupu u Beogradu, povodom Međunarodnog dana nestalih, pozvali nadležne da rasvetle sudbinu više od 14.000 nestalih u regionu.

Porodice nestalih nezadovoljne dinamikom kojom se rasvetljavaju sudbine njihovih najbližih zahtevaju ekshumacije poznatih lociranih grobnica i ubrzanje identifikacije posmrtnih ostataka u mrtvačnicama.

"Nezadovoljni smo sporošću i neefikasnošću međunarodnih i domaćih institucija na rešavanju tog za nas najbitnijeg životnog problema", rekla je novinarima predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji Verica Tomanović.

Ona je dodala da porodice apeluju da počne ozbiljno istraživanje navoda izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima. "Udruženja se zalažu za otvaranje arhiva za kidnapovane i nestale osobe i formiranje jedinstvene baze podataka", kazala je predsedavajuća Koordinaciji udruženja nestalih na prostoru SFRJ Nataša Šćepanović.

Nakon skupa na Trgu Nikole Pašića, porodice nestalih uputile su se do Tašmajdanskog parka, gde će na spomen-ploču položiti cveće i odati poštu ubijenim tokom i posle rata u SFRJ od 1991. do 2000.

 

Porodice traže da nestali budu tema pregovora u Briselu

Članovi porodica nestalih na Kosovu traže od pregovarača Beograda i Prištine Borislava Stefanovića i Edite Tahiri i predstavnika EU Roberta Kupera da pitanje svih nestalih bude tema razgovora u Briselu.

Koordinator Udruženja porodica nestalih na Kosovu Milorad Trifunović rekao je da porodice zahtevaju da prisustvuju razgovoru o nestalima.

Trifunović je kazao da Udruženje i porodice nestalih traže rasvetljavanje sudbine 1.808 nestalih Srba, Albanaca, Roma, muslimana, Turaka i pripadnika svih drugih zajednica koji su nestali na Kosovu.

Članovi porodica i Udruženje nestalih na Kosovu protestom su danas u Gračanici obeležili Međunarodni dan nestalih.

 

Komisija: Dosta učinjeno za rasvetljavanje sudbina nestalih

Generalna direktorka Međunarodne komisije za nestale Ketrin Bomberger pozdravila je danas nastojanje porodica nestalih tokom oružanih sukoba na Zapadnom Balkanu da rasvetele sudbine svojih najbližih. "U Bosni i Hercegovini, zahvaljujuci naporima vlasti, aktivnom učešću udruženja porodica nestalih i podršci međunarodne zajednice, nađeni su posmrtni ostaci dve trećine od oko 30.000 osoba, koliko se procenjuje da je nestalo u sukobima, što je postignuće bez premca u poređenju s drugim zemljama", rekla je ona.

Prema njenim rečima, iako su Ujedinjenje nacije 1992. usvojile Deklaraciju o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka, u većini zemalja takvi zakoni nisu doneti. "Taj problem je posebno prisutan u postkonfliktnim društvima i politički nestabilnim područjima, ali neke države, kao što su zemlje Zapadnog Balkana, preduzele su hrabre korake ka rešenju tog problema", istakla je ona.

   

Jadranka Kosor: U Beogradu ključ za rešenje sudbine nestalih

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas da je u Beogradu ključ za rešenje sudbine nestalih i zatvorenih hrvatskih civila i branilaca. Ona je na obeležavanju Međunarodnog dana nestalih u Petrinji istakla da nulto pitanje u otvaranju bilo koje rasprave o bilo kojoj temi s predstavnicima Srbije mora bude gde su dokumenta i podaci o nestalima.

Ona je, kako prenose lokalni mediji, ocenila da dokumentacija koja je pre nekoliko meseci iz Srbije doneta u Vukovar potvrđuje da se tu nije radilo o oružanom sukobu ili o građanskom ratu, već da je na Hrvatsku bila izvršena agresija.

U Hrvatskoj je po zvaničnim podacima još 999 nestalih.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Nestali

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Jadranka Kosor

Institucije: Udruženje žena sa Kosova, Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih, Međunarodna komisija za nestale

Događaji: Međunarodni dan nestalih


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi