emg home
RSS

MUP dobio prvi elektrošoker

04. oktobar 2011. | 13:21

Izvor: Beta

Srpska policija će sledeće godine u borbi protiv kriminala početi da koristi tejzer - elektrošoker - uređaj koji privremeno, na pet sekundi, onesposobljava napadače, najavio je danas državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Marković.

Specijalna antiteroristička jedinica je od američke firme "Tejzer" (Taser) na poklon dobila jedan elektrošoker koji će biti "upotrebljen prvom prilikom", rekao je Marković u nastavnom centru MUP-a na Avali gde je predstavljen taj "uređaj za privremeno onesposobljavanje ljudi u cilju očuvanja života i zdravlja ljudi".

Državni sekretar je dodao da je za masovnu primenu elektrošokera - "uređaja koji spasava živote i smanjuje neželjene posledice", nepohodno promeniti zakonsku regulativu u Srbiji.

"Važno je da zakon prati tehnologiju, između ostlog i zato što je šoker mnogo humanije oružje od vatrenog", kazao je Marković.

Američka ambasadorka Meri Vorlik rekla da je glavni cilj skupa prezentacija nesmrtonosnog, humanog, oružja koje štiti živote policajaca u očuvanju javnog reda i mira i borbi protiv kriminala.

"Od devedesetih, od kada se tejzer koristi u SAD broj povređenih policajaca smanjen za 50 odsto" kazala je ona i dodala da je "i broj teških telesnih povreda dramatično smanjen'.

Vorlik je podsetila da je tejzer širom sveta, jedno od glavnih sredstava koje štiti živote policajaca u borbi protiv kriminala.

Tejzer je uređaj koji koristi električnu struju male amperaže kako bi sprečio voljnu kontrolu mišića, kazao je jedini instruktor tejzera u Srbiji Saša Đoriđević.

Đorđević je rekao da tejzer bez posledica, sa daljine od pet do 10 metara momentano parališe napadača na pet sekundi.

Prema njegovim rečima, napadač je onesposobljen kada mu se u telo zabodu strelice povezane žicama za uređaj iz koga se emituje struja.

"Na taj način, bez upotrebe fizičke sile, može se savladati otpor i staviti pod kontrolu osoba koja se opire privođenju. Posebna pogodnost te tehnologije je što ne ostavlja trajne posledice", kazao je Đorđević koji je na obuci u SAD tejzer isprobao na sebi.

Predstavnici "Tejzera" naveli su da je zahvaljujući tom uređaju koji doprinosi povećanju efikasnosti u radu i bezbednosti pripadnika policije, širom sveta spaseno 75.000 ljudi.

Trećinu radnika kompanije "Tejzer" sa sedištem u Arizoni čine radnici srpske nacionalnosti. Tejzer se koristi u više od 100 zemalja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Policija

Institucije: MUP Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>