emg home
RSS

Kalanović: Lokalne samouprave će imati više novca

04. oktobar 2011. | 12:21 13:19

Izvor: Beta

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izjavila je danas da izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprava neće ugroziti stabilnost republičkog budžeta već će omogućiti pravedniju raspodelu prihoda od poreza na zarade.

Kalanović je na ekonomskom samitu u Beogradu novinarima rekla da će do kraja ove godine u budžetima lokalnih samouprava biti osam milijardi dinara više po osnovu primene novina u raspodeli poreza na zarade.

Izmenama Zakona o finansisranju lokalne samouprave, koje su u primeni od 1. oktobra, predviđeno je da lokalne samouprave, umesto dosadašnjih 40 odsto, dobijaju 80 odsto sredstava od poreza na zarade.

Novine u tom zakonu, kako je rekla Kalanović, omogućiće da se "na najbolji način odgovori na potrebe građana".

"Sami gradovi i opštine će birati u šta će ulagati novac", kazala je Kalanović i istakla da će najsiromašnije opštine dobiti najveće povećanje budžeta, a u nekim slučajevima budžet će im biti dvostruko veći.

Kalanović je rekla da bez jakih opština i gradova nema jake Srbije i ocenila da građani bolje nego ministri znaju u šta treba ulagati novac iz lokalnih budžeta, odnosno šta su im prioriteti.

 

Srbija mora da nastavi strukturne reforme

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izjavila je danas da je neophodno da Srbija i u naredne četiri godine nastavi strukturne reforme, kako bi bila ekonomski stabilna država.

"Nažalost, Srbija se u ovom trenutku zaglavila u tranziciji i sprovođenju reformi. Neke reforme smo započeli, neke idu sporo, ali smo većinu okončali", rekla je Kalanović na ekonomskom samitu u Beogradu.

Prema njenim rečima, predstoji završetak privatizacije preduzeća u restrukturiranju, kao i poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, zadruga, sportskih i drugih udruženja.

Neophodno je, kako je dodala, sprovesti reformu javnih preduzeća, depolitozovati ih i dovesti stručne ljude na njihovo čelo.

Kalanović je ocenila da je neophodno da država nastavi i borbu protiv sive ekonomije kroz poreske olakšice i da jača inspekcijski nadzor.

Ona je kazala da bi trebalo smanjiti nelikvidnost u zemlji, tako što će biti skraćeni rokova plaćanja dospelih obaveza države prema preduzećima, što će se najpre uraditi na period od 60 dana.

Potrebno je, kako je dodala Kalanović, doneti zakon kojim će se organičiti rok za naplatu potraživanja. Takvim zakonom bi u naredne dve godine, prema njenim rečima, trebalo da taj rok bude ograničen na 30 dana.

Kalanović je predložila da veliki infrastrukturni projekti budu nastavljeni, kao i reforma javne uprave, što bi doprinelo da Srbija bude efikasnija i jeftinija država. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>