emg home
RSS

Ministri NATO: Nužan novi politički napredak na Kosovu

05. oktobar 2011. | 18:02

Izvor: Beta

Ministri odbrane NATO-a ukazali su danas u Briselu da je "nužan novi napredak na političkom planu", prvenstveno kroz dijalog za rešavanje napetosti na Kosovu, saopštio je generalni sekretar Atlantskog saveza Anders Fog Rasmusen.Sažimajući raspravu o razvoju na Kosovu na današnjem sastanku, Rasmusen je naglasio da jedino uz "smirenost, umerenost i dijalog" može da se nađe izlaz iz sadašnje loše situacije na Kosovu i podvukao da je "dijalog Beograd-Priština za sve jedino rešenje".

Na pitanje da li se smatra da "novi politički napredak" znači i bitnije angažovanje ključnih međunarodnih činilaca, Rasmusen je odgovorio da je "mislio prvenstveno na dijalog Beograd-Priština".

"Smatram da jedini način da se ide napred jeste da se nastavi taj dijalog", dodao je generalni sekretar NATO-a.

"Prilikom nedavne posete Prištini, gde sam razgovarao s tamošnjim političkim vođama, isto kao u nizu razgovora s predsednikom Srbije (Borisom) Tadićem, preneo sam istu poruku i zatražio od svih strana da se konstruktivno angažuju u tom procesu", objasnio je Rasmusen.

"Veoma bih voleo da sve zemlje i zajednice na Zapadnom Balkanu napreduju u odnosima sa evroatlantskim strukturama, EU i NATO-om", istakao je čelnik Atlantskog saveza i dodao da je "u tom cilju potreban konstruktivan politički dijalog", kao i da je to ono na šta je i sam ukazao.

Kfor će, stavio je do znanja Rasmusen, i dalje delovati "oprezno, odlučno i nepristrasno, u skladu s mandatom UN" i neće dozvoliti da "nasilje ponovo ovlada.

Kfor će "zajamčiti slobodu kretanja" i tesna saradnja Kfora i Euleksa je, po njegovim rečima, jako važna za delovanje na Kosovu.

On je ocenio da je Kfor izuzetno uspešna misija budući da je "za dvanaest godina praktično smirio jedno vruće žarište".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi