emg home

RSS

Autori najboljih priloga o lokalnim samoupravama putuju u EU

25. oktobar 2011. | 14:58

Izvor: Beta

Autori najboljih medijskih priloga u oblasti lokalne samouprave nagrađeni studijskim putovanjem u Strazbur i Pariz, gde će od 14. do 18. novembra posetiti medijske kuće Francuske i institucije Evropske unije.

Najbolji novinarski prilozi na temu lokalne samouprave izabrani su na konkursu koji su organizovali Savet Evrope i Stalna konferencija gradova i opština. Na konkurs koji je trajao od 15. marta do 15. septembra poslato je više od 60 priloga, od kojih je izabrano šest najboljih.

U kategoriji najbolji nacionalni štampani prilog nagrađeni su Ivana Pavlović za tekst "Izborne varošarije", objavljen u Ekonom:eastu i Nenad Kovačević za tekst "Ušuškani u hladovini tranzicije" u Novom magazinu. Najbolji lokalni štampani prilozi su tekstovi Slađane Gluščević "Kako su gradovi pretvoreni u siromašna sela" u Dnevniku i Aleksandar Bjelogrlić "Decentralizacija između želja i stvarnosti" u listu Zrenjanin.

Najbolji nacionalni elektronski prilog je serijal "Ogledalo vlasti" Jelene Aleksić i Sandre Mandić, koji je emitovan od decembra 2010. do aprila ove godine na B92 i na lokalnim TV stanicama.

Novinarka Olivera Sašek-Radulović nagrađena je za najbolji lokalni elektronski prilog "Nisam lopov", prikazivan na Niškoj televiziji.

Novinarke Politika, Ekonom:easta i Dnevnika Marijana Avakumović, Vesna Lapčić i Branka Dragović-Savić učestvovaće u pisanju dela publikacije "Primeri najbolje prakse iz lokalne samouprave" za potrebe programa Saveta Evrope "Jačanje lokalne samouprave, faza 2".

Žiri koji je ocenjivao priloge činili su glavni i odgovorni urednici dnevnog lista Blic i agencije Beta Veselin Simonović i Ivan Cvejić, Biljana Vujasinović sa TV B92, Nada Vasiljević sa Radio-televizije Srbije i Zoran Baranac sa TV Prva.

"Namera je da konkursom ukažemo na značaj lokalnih vlasti, oblastima kojima se one bave, kako bismo rad lokalne samouprave, njen značaj i ulogu u društvu približili gradjanima", rekao je predsednik SKGO Saša Paunović. On je dodao da su se novinari bavili temama imovine, statusa zaposlenih u lokalnim samoupravama, lokalnim inicijativama, komunalnom policijom.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins je kazao da u Srbiji zakoni koji regulišu oblast medija moraju da budu u skladu sa zakonima EU, ističući da EU nastoji da se u oblasti novinarstva ispune dva standarda - sloboda medija i kvalitetno izveštavanje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji, Nagrade

Ličnosti: Saša Paunović, Veselin Simonović, Adriano Martins, Nenad Kovačević, Vesna Lapčić, Ivana Pavlović, Slađana Gluščević, Aleksandar Bjelogrlić, Jelena Aleksić, Sandra Mandić, Olivera Sašek-Radulović, Marijana Avakumović, Branka Dragović-Savić, Ivan Cvejić, Biljana Vujasinović, Nada Vasiljević, Zoran Baranac

Institucije: Savet Evrope, Stalna konferencija gradova i opština


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi