emg home

RSS

Stručnjaci: Tržište nekretnina aktivno

15. novembar 2011. | 14:40

Izvor: Beta

Predstavnici bankarskog sektora, pravnici, investitori i posrednici na tržištu nekretnina poručili da je to tržište u Srbiji aktivno, da ne treba plašiti kupce i da država treba da uvede nove podsticajne mere.

Oni su na okruglom stolu u Asocijaciji za medije kazali da su i ponuda i tražnja nekretnina u Srbiji smanjeni, ali uravnoteženi. "Tržište nekretnina je od 2004. do 2008. bilo u razvoju, da bi 2008. stalo i sad se održava na tom nivou", rekli su predstavnici tržišta nekretnina.

Na pitanje novinara koliko stanova godišnje bude kupljeno i kakav je taj odnos poslednje tri godine, nije bilo odgovora jer do konkretnih podataka nije moguće doći, rečeno je na Okruglom stolu.

Predstavnici tržišta nekretnina su dodali i da je krajem ove godine došlo do povećanja kupovine nekretnina u gotovini, 70 odsto, dok se na kredit kupuje oko 30 odsto nekretnina. Kako su naveli, početkom godine taj odnos bio je 50 prema 50, a prošle godine je 65 odsto nekretnina kupovano kreditom, a 35 odsto u gotovini.

Predstavnik Bance Intesa Davor Kukić rekao je da je sve manje investitora u Srbiji, posebno van Beograda, ali da se i dalje kupuju stanovi i da je najmanje problema sa otplatom stambenih kredita. "Prosečno vreme otplate stambenog kredita je 18 godina i prosečna vrednost koja se otplaćuje je 35.000 evra", naveo je on.

Vlasnica agencije za promet nekretnina Alka Aleksandra Kon istakla je da se ne treba plašiti sadašnjeg stanja na tržištu nekretnina jer su ljudi počeli da kupuju i da su jednako traženi i jednosobni i stanovi veći od 90 kvadrata.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Nekretnine

Ličnosti: Aleksandra Kon, Davor Kukić

Kompanije: Banca Intesa, Alka


Unesite tekst komentara:

<<

21. maj - 27. maj 2012.

>>
PON
21
UTO
22
SRE
23ČET
24PET
25SUB
26NED
27

Povezani naslovi