emg home

RSS

Tahiri: Predložili upravljanje granicama, Beograd ne prihvata

02. decembar 2011. | 16:29 17:35

Izvor: Beta

Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri izjavila je danas u Briselu da njen tim i dalje nastoji da predoči pregovaračkom timu Beograda da je rešenje za carinske prelaze na Kosovu uspostavljanje "integrisanog upravljanj granicama" između dve suverene države, ali da to Beograd ne prihvata.

"Dve suverene države" su, kako je to ona ponovo naglasila, Kosovo i Srbija.

Uoči nastavka dijaloga s timom Beograda u Briselu, Edita Tahiri je ponovila da Priština smatra da je to "evropski model" upravljanja granicama između država.

Prištinski pregovarački tim je izneo predlog o tome koji je, po njenim rečima, posrednik Evropske unije Robert Kuper prihvatio, ali ga je odbila srpska delegacija.

Šefica prištinskog tima je takođe navela da prelazi Jarinje i Brnjak ne mogu imati poseban položaj, kako smatra Beograda, već da "integrisano upravljanje granicama" koje kosovske vlasti traže, mora obuhvatiti sve prelaze na Kosovu.

Ona je navela da bi prema predlogu Prištine za "integrisano upravljanje granicama" bio potpisan protokol tri strane - Kosova, EU i Srbije, a "obe države bi delovale u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima" s ciljem da se obezbedi sloboda prometa robe i ljudi.

Takođe je istakla da je izvestan napredak ostvaren u primeni do sada postignutih dogovora, ali da dosta još treba da se učini na tom polju.

Edita Tahiri je rekla i da će biti nastavljeni razgovori o regionalnom predstavljanju Prištine, a da bi trebalo da se razgovara i o električnoj energiji i telekomunikacijama što, kako ona tvrdi, Beograd "stalno zaobilazi".

 

Stefanović: Napori da Priština odustane od tzv državnosti

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da je dijalog s Prištinom danas u Briselu nastavljen na predlog Beograda i da će biti uloženi napori da, uz upliv međunarodne zajednice, prištinska strana odustane od "maksimalističkog stava potvrđivanja svoje takozvane državnosti".

Na pitanje kako gleda na izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel da Srbija još nije ispunila uslove za dobijanje kandidature za članstvo u EU, Stefanović je rekao da "Srbija u ovom času to ne ispunjava", a da je srpska delegacija upravo zato u Briselu kako bi se to izmenilo "zarad budućnosti".

Jedan zvaničnik EU je rekao da je posrednik u dijalogu Robert Kuper pre nastavka razgovora o tome konsultovao članice EU.

Stefanović je podvukao i da je sad svima vidljivo da nisu uspeli pokušaji Prištine da za dosadašnji nedovoljan napredak u dijalogu bude optužen Beograd.

"Drago mi je da je rezultat u tom smislu negativan", predočio je Stefanović, naglasivši da je dijalog jedini okvir za rešenje problema na Kosovu.

"Ovo su problemi koji neće pobeći, neće se sakriti i kogod da je na vlasti u Srbiji moraće njima da se bavi", istakao je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda je naglasio da Srbija nikada neće prihvatiti pokušaje Prištine da kroz dijalog i dogovore izdejstvuje bilo kakvo prihvatanje "takozvane državnosti".

On je istakao da sva rešenja za "zajedničko upravljanje prelazima" moraju da se oslanjaju na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustav Srbije.

Stefanović je podsetio da su polazišta za ceo dijalog bila da rešenja ne mogu ugroziti stavove oko statusa Kosova.

Stefanović je naglasio da ima nekoliko spornih tačaka u temama o kojima se danas raspravlja, a to su administrativni prelazi i regionalno predstavljanje Prištine.

On je rekao da je današnja izjava nemačke kancelarke Merkel "poruka veoma uticajne zemlje u Evropi" i dodao da se "mora biti strpljiv, razložan i da se nastaviti sa svojim nastojanjima".

"Mi na tu izjavu gledamo onako kakva je - u samom ovom trenutku Srbija ne ispunjava merila i mi smo upravo zato tu i nastojimo da izmenimo taj sadašnji trenutak zarad budućnosti", naveo je Stefanović.

Stefanović je istakao da će Srbija sprovesti dosad postignute dogovore. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. januar - 05. februar 2012.

>>

Povezani naslovi

  • Napredak u dijalogu oko regionalne saradnje

    22. novembar 2011. 18:11 |

  • Stefanović: Nema dogovora i dijaloga bez Rezolucije 1244

    26. januar 2012. 15:01 |

  • Dijalog možda i tokom vikenda

    02. decembar 2011. 11:12 |