emg home

RSS

Nikezić: Uveravamo MMF da neće biti prekoračenja

08. februar 2012. | 09:13

Izvor: "Večernje novosti"

Državni sekretar u Ministarstvu za finansije Dušan Nikezić očekuje da status aranžmana Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom ostane nepromenjen, a da su predstavnici MMF-a dobili uveravanja da će realizacija budžetskih garancija biti u skladu s dogovorima i da neće ugroziti fiskalno pravilo o visini javnog duga.

"U razgovorima s Misijom MMF-a imamo priliku da razjasnimo poziciju Vlade o garancijama za investicije koje nemaju materijalnog uticaja na budžet, javnu potrošnju i dogovoreni nivo deficita", rekao je Nikezić za Večernje novosti.

Predstavnici MMF-a su, prema rečima Nikezića, ukazali na mogućnost da će, u slučaju da dođe do pada budžetskih prihoda, Vlada morati da se zaduži kako bi realizovala dokapitalizaciju Komercijalne banke,
najveće banke u kojoj država ima učešće. "Smatramo da je za državu od strateškog značaja da održi većinsko vlasništvo u Komercijalnoj banci i nećemo odustati od tog plana", istakao je Nikezić i dodao da će ta transakcija biti realizovana u poslednjem kvartalu i da neće uticati na realizaciju aranžmana s MMF-om do izrade rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Nikezić je ocenio da je prerano da se prave prognoze koliki će biti manjak u budžetu ako privredni rast bude manji od procenjenih 1,5 odsto. On je rekao i da Vlada ne planira zamrzavanje plata i penzija kako bi sprečila veći minus u budžetu. "Ova vlada će obezbediti redovnu isplatu plata i penzija i njihovo zakonsko povećanje u aprilu i oktobru ove godine i neće razmatriti preporuke o njihovom zamrzavanju. Ako bude potrebno smanjenje javne potrošnje radi održanja usvojenog deficita, ono će biti realizovano isključivo kroz smanjenje diskrecionih rashoda", rekao je Nikezić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

06. februar - 12. februar 2012.

>>

.

Povezani naslovi