emg home

RSS

Cvetković: Revizija aranžmana po formiranju vlade

10. februar 2012. | 09:57 10:28

Izvor: Emg.rs, "Večernje novosti", RTS

Premijer Mirko Cvetković izjavio da je s Mešunarodnim monetarnim fondom postignut dogovor da prva revizija aranžmana bude urađena posle formiranja nove vlade i rebalansa državnog budžeta.

"Istovremeno, status aranžmana koji Srbija ima s MMF-om ostaje nepromenjen. Potvrđeno je da će Vlada Srbije nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore, uključujući nivo deficita i visinu javnog duga", rekao je Cvetković za Večernje novosti.

Upitan da li MMF traži od Srbije da precrta neke projekte u budžetu, Cvetković je rekao da MMF to ne traži sada, nego kad bude formirana nova vlada. "Do tada, mi faktički nećemo trošiti novac na te projekte, ali oni moraju formalno da postoje", rekao je premijer.

Cvetković je rekao da je u javnosti pogrešno prikazano da je smisao sastanka s delegacijom MMF-a bio da se promeni budžet i da se Srbija uskladi s brojkama MMF-a. “To nije bilo ni planirano. Ovo je bila tehnička misija koja je pohvalila finansijsku situaciju u 2011. i analizu kretanja tokom ove godine. Sredinom godine će misija doći ponovo", rekao je on.

Cvetković je rekao da je projekcija privrednog rasta smanjena na 0,5 odsto, ali je dodao da to neće imati efekte na budžet. “U januaru je deficit bio na nivou planiranog, u aprilu ćemo imati novo merenje. Važno je da, uprkos tome što će prihodi biti niži, nećemo povećavati budžetski deficit", reko je premijer.

Upitan da li pad dinara može da utiče na investitore i kredite, Cvetković je rekao da Narodna banka Srbije ne treba da dozvoli da dnevne promene kursa budu jedan ili dva odsto. "Voleo bih da NBS odgovori na pitanje u vezi s kursom. Ne postoji višak tražnje na tržištu da bi dinar dnevno padao i za više od procenta. Za takve situacije jedini je lek pravovremena i dovoljna intervencija NBS-a", rekao je premijer.
 

NBS: Nastavak pregovora posle izbora

Ubrzanje strukturnih reformi i izmene postojećih zakona uslovi su za obnjavljanje revizije aranžmana
Srbije s MMF-om, a nastavak pregovora planiran je za period posle izbora, saopštio je NBS. "Predstavnici MMF-a u razgovorima su istakli da će recesija u zoni evra uticati na usporenja privrednog rasta Srbije u 2012. i saglasili su se s novim projekcijama NBS-a o stopi privrednog rasta od oko 0,5 odsto za ovu godinu", navodi NBS.

NBS navodi da je misija MMF-a pozitivno je ocenila mere koje su do sada preduzet kako bi se smanjila inflacija i održala makroekonomska stabilnost. "Ocenjeno je i da postojeći nivo deviznih rezervi predstavlja adekvatnu zaštitu od potencijalnih rizika u uslovima nepovoljnih kretanja u međunarodnom okruženju", dodaje se u saopštenju.

 

Nikezić: Vlada nastavlja saradnju s MMF-om
Državni sekretar u Ministarstvu za finansije Dušan Nikezić izjavio je danas da Vlada nastavlja blisku saradnju s MMF-om i sprovođenje ekonomske politike koja je dogovorena. "Sve što je dogovoreno s MMF-om nastavlja da se sprovodi i u narednom periodu, tako da će finansije i dalje biti pod nadzorom MMF-a", kazao je on za RTS.

Nikezić je istakao da će Vlada nastaviti da sprovodi odgovornu ekonomsku politiku, što znači da će u skladu s budžetom za ovu godinu biti povećanja plata, penzija i socijalnih davanja u aprilu i oktobru.

Biće nastavljeni podsticaji za poljoprivredu i privredu, dodao je on

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>