emg home

RSS

Energetski sistem još prenapregnut, apel za štednju

14. februar 2012. | 11:05 14:14

Izvor: Emg.rs, Beta

Radna grupa za sigurnost u snabdevanju energentima i energijom ocenila danas da je energetski sistem i dalje prenapregnut i apelovala na građane da i dalje štede struju.

Član Radne grupe Petar Škundrić je kazao novinarima nakon sastanka da su mere Vlade dale određene rezultate, ali da građani nisu ostvarili očekivanu uštedu struje. "Imali smo čak i povećanje potrošnje za nekoliko procenata, iako smo svakog dana molili i apelovali na građane da smanje potrošnju", rekao je on. Škundrić je rekao da građani treba da smanje potrošnju jer je važno da se privredi obezbedi struja i omogući normalno funkcionisanje ukupnog života i rada.

Prema njegovim rečima, sistem mera ograničenja i štednje će funcionisati do kraja ove sedmice, ali Radna grupa od ponedeljka očekuje normalizaciju stanja u zemlji i početaka normalnog života i rada škola i ostalog.

 

EPS: Potrošnja pala ispod 150 miliona kilovat-sati

Potrošnja struje juče bila 147,34 miliona kilovat-sati i smanjena je u odnosu na najhladnije dane prethodne nedelje, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

Kako se precizira, u narednom periodu očekuje se dalji pad potrošnje struje zbog spajanja državnog praznika s vikendom i očekivanog rasta temperature i poboljšanja vremenskih prilika. Dodaje se da se stabilizovao dovoz uglja iz Kolubare u obrenovačke termoelektrane.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković izjavio je da EPS dnevno uvozi više od 20 miliona kilovat-sati. "Nastavljamo uvoz struje. To se radi da bi bio oporavljen sistem i da bi se povećale rezerve u akumulacionim jezerima hidroelektrana", rekao je on novinarima.

Na pitanje odakle se uvozi struja, Marković je rekao da najviše stiže iz pravca Mađarske. Prema njegovim rečima, dosadašnji maksimalni dnevni uvoz struje košta blizu tri miliona evra.

On je rekao da najveći problem za proizvodnju struje predstavlja loša hidrološka situacija koja traje od prošle godine, ističući da hidroeketrane rade sa oko 20 odsto kapaciteta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17