emg home

RSS

Tadić: I Evropa i Kosovo

24. februar 2012. | 17:37 18:34

Izvor: Beta

Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je dogovor Beograda i Prištine postignut danas u Briselu i ocenio da to znači da Kosovo na regionalnim forumima neće biti prisutno kao nezavisna država."Postignutim dogovorom politika 'i Evropa i Kosovo' koju sam vodio i za koju sam dobio podršku građana Srbije prošla je ovaj istorijski test čime je dokazano da je taj pristup jedino realan i onaj koji donosi rezultate. Ta politika obezbeđuje evropsku buducnost Srbije, čuva naše nacionalne interese, ali i pokazuje da je Srbija faktor stabilnosti jugoistocne Evrope", istakao je Tadić u izjavi za javnost.

Beograd i Priština dogovorili su se danas u Briselu da na regionalnom predstavljanju uz ime Kosova u fusnoti stoji formulacija koja ne prejudicira status Kosova i koja je u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskom proglašenju nezavisnosti.

Tadić je ocenio da je najviši nacionalni interes da se otklone sve prepreke kako bi Srbija dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU što će otvoriti potpuno nove perspektive za zemlju i sve njene građane.

Predsednik je istakao da će Srbija i nadalje biti konstruktivna i otvorena za dogovor u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se pronašla kompromisna rešenja za probleme koje tište obične ljude i kojima se normalizuje njihov svakodnevni život, a koja će biti uvek u skladu sa Ustavom Srbije i interesima njenih građana.

Tadić je naglasio da Srbija nikada nije imala nameru da bojkotuje ili sprečava učešće Prištine u regionalnim forumima jer je u njenom interesu da se to omogući kako bi Srbija kroz regionalne inicijative ovladala dodatnim uticajem na ekonomske i političke procese u pokrajini.

"Na taj način i naš narod na Kosovu moći će da ostvari zaštitu i prosperitet, kao i svi drugi građani našeg regiona, kroz regionalne inicijative i dogovore", ocenio je predsednik Srbije.

"Kosovo neće biti predstavljeno u radu reginalnih foruma i institucija kao nezavisna država već u skladu s Rezolucijom 1244 UN o Kosovu i odlukom Međunarodnog suda pravde", istakao je Tadić.

Tadić je naveo da je Srbija članica UN koja poštuje i Rezoluciju 1244 UN koja garantuje suvereniet nad Kosovom, kao i odluku Međunarodnog suda pravde, koja takav suverenitet ne uspostavlja, i podsetio da pet država članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

   

Cvetković: Dogovorene formulacije izbalansirane


Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izrazio je u Banjaluci zadovoljstvo današnjim dogovorom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, Cvetković je ocenio da su dogovorene formulacije izbalansirane i u skladu sa interesima Srbije.

On je izrazio i optimizam u vezi sa dodeljivanjem Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU.

U Banjaluci je održan sastanak premijera država regiona povodom pripreme plana i koordinacije aktivnosti na sprečavanju svih posledica snežnog nevremena koje je pogodilo region, naročito mogućih poplava.

Domaćin sastanka bio je predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, a učestvovali su predsednici vlada Srbije Mirko Cvetković, Crne Gore Igor Lukšić, Federacije BiH Nermin Nikšić, predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i izaslanik predsednika Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>