emg home

RSS

Guverner: Sadašnji kurs nije neobičan

24. februar 2012. | 07:29

Izvor: B92

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da NBS ne želi da preranim i prebrzim intervenisanjem prodajom deviza ide na ruku špekulantima. Šoškić je naglasio da Narodna banka devizne rezerve troši racionalno.

"Naša politika je takva da devizne rezerve trošimo što racionalnije, da ih ne trošimo da bi nosioci špekulativnog novca iz domaćeg sistema izašli pod povoljnijim uslovima, što je nekad slučaj i što bi nekad bila posledica preranog i prebrzog intervenisanja na tržištu", rekao je on.

Šoškić je rekao da je normalno da u ovoj godini zbog svega što se dešava, između ostalog i na međunarodnom tržištu, postoji zabrinutost zbog nestabilnosti domaće valute, ali da se to prenaglašava. "Pre 15 meseci kurs je bio 107, a sada je oko 108 ili 109 dinara.To u dužem periodu nije ništa neobično jer smo u režimu plivajućeg kursa koji se formira na osnovu ponude i tražnje", rekao je Šoškić.

Šoškić je rekao da Narodna banka Srbije ne može unapred da najavljuje nivo deviznog kursa jer bi to moglo da kreira špekulativne poteze učesnika na tržištu.

"Procenjujemo svaku situaciju, imamo precizne analize o tome koliko se promena kursa održava na nivo cena, ali to zavisi i od stanja tražnje. Nekad i malo pomeranje kursa može da ima direktan efekat na veliki broj cena ako postoji tražnja spremna da te cene plati", rekao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kurs, Dinar

Ličnosti: Dejan Šoškić

Institucije: Narodna banka Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

27. februar - 04. mart 2012.

>>

.

Povezani naslovi

  • Guverner očekuje stabilnost kursa i cena

    05. januar 2012. 10:01 |

  • Tadić: Kurs će se stabilizovati

    02. mart 2012. 13:03 |

  • Marković: NBS će obezbediti stabilnost deviznog tržišta

    13. februar 2012. 14:02 |