emg home

RSS

Petrović: Srbija gradi sistem za navodnjavanje

22. mart 2012. | 14:56

Izvor: Beta

Vlada Srbije je danas započela projekat za izgradnju sistema za navodnjavanje da bi Srbija kroz četiri godine imala 1,1 miliona hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se navodnjava.Ugovor o prvoj fazi tog projekta vrednosti 993 miliona dinara, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije Dušan Petrović potpisao je u Vladi Srbije sa javnim preduzećima Vode Vojvodine, Beogradvode i Srbijavode.

Petrović je istakao da je to prvi korak da se višestruko poveća površina navodnjavanog poljoprivrednog zemljišta kojeg sada ima manje od 200.000 hektara.

Prema njegovim rečima, budžetom za ovu godinu za investicije u navodnjavanje predviđeno je pet milijardi dinara, od čega su tri milijarde za čišćenje kanalske mreže.

Uz kanalsku mrežu, kako je naglasio Petrović, nalazi se 130.000 hektara obradivog zemljišta.

Preostale dve milijarde, rekao je Petrović, biće upotrebljene za izgradnju nove mreže kanala za navodnavanje.

Posle završetka prve faze, za koju je danas potpisan ugovor,  biće očišćeni kanali koji navodnjavaju oko 63.000 hektara zemljišta.

Četvorogodisnji projekat čišćenja i izgradnje mreže za navodnjavanje koštaće četiri do pet milijardi evra, rekao je Petrović i dodao da će od te sume za mrežu primarnih kanala biti dato između jedne i 1,5 milijare evra.

On je procenio da će razvoj kanalske mreže značajno doprineti povećanju poljoprivredne proizvodnje, navodeći da Srbije zbog toga što nema razvijen sistem za navodnjavanje, gubi po dve milijarde evra godišnje.

Direktor Direkcije za vode Aleksandar Prodanović je precizirao da će u prvoj fazi biti očišćeno 745 kilometara kanalske mreže i popravljene ustave i crpne stanice.

Nastavlja se i izgradnja novih sistema za navodnjavanje, rekao je on, ističući da su spremni projekti za navodnjavanje 270.000 hektara.

Izgradnjom kanalske mreže za navodnjavanje, kako je ocenio Prodanović, biće obezbeđena sigurnost u snadevanju hranom, značajno povećanje profita u poljoprivredi i povećan izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Navodnjavanje, Poljoprivreda


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi