emg home

RSS

Konzorcijum češke i ruske firme zainteresovan za železaru

22. mart 2012. | 15:58

Izvor: Beta

Holding iz Luksemburga "Junajted Grupa SA" zainteresovan je za ulaganje u Železaru Smederevo, saopštio je danas kabinet potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića.U holdingu su firme "Plzen stil" iz Češke i "Bumaš AD" iz Rusije u vlasništvu Igora Šamisa koji je danas u razgovoru sa Krkobabićem izrazio spremnost da njegova kompanija investira u smederevsku železaru.

"Krkobabić je zahvalio na zainteresovanosti i spremnosti tog holdinga da ulaže u lidersku izvoznu kompaniju u Srbiji", piše u saopštenju.

"Plzen stil" je nastao fuzijom nekadašnjih Škodinih fabrika čelika.

Čeličana u Češkoj ima 150-godišnju tradiciju, a obe kompanije, češka i ruska, specijalizovane su za metalurgiju i mašinogradnju.

Krkobabić je, prema informacijama Bete, nedavno razgovarao i sa investirorima iz Ukrajine o investiranju u smederevsku železaru i zajedno sa njima posetio tu firmu.

Država Srbije je krajem januara ove godine od američke kompanije Ju es stil (U.S. Steel) otkupila železaru iz Smedereva za jedan dolar.

Ju es stil je napustio poslovanje u Srbije zbog gubitaka koje je pravila železara u kojoj je zaposleno oko 5.500 radnika, a Vlada Srbije traži strateškog partnera za tu kompaniju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>

Povezani naslovi