emg home

RSS

DS i SNS obećavaju bolje uslove za poslovanje

24. april 2012. | 11:35

Izvor: Beta

Demokratska stranka i Srpska napredna stranka obećale investitorima bolje uslove poslovanja u Srbiji i saglasile se da je povećanje poreza na dodatu vrednost krajnja mera kojoj moraju da prethode reforma poreskog sistema i bolja naplata poreza.

"PDV ne može da se poveća bez rasterećenja plata", rekao je funkcioner DS-a Božidar Đelić na predizbornoj debati o ekonomskoj politici, a koju je organizovala Američka privredna komora. On je rekao da je potrebno revidirati javne politike kako bi se videlo gde može da se uštedi, ali i povećati naplatu poreza. Kao primer revizije javne politike, Đelić je naveo javne nabavke i istakao da je potrebna centralizacija u toj oblasti, a koja će omogućiti uštede.

Đelić je rekao i da je potrebno jasno razdojiti poreske od neporeskih nameta i uspostaviti sistem za smanjenje poslovanja u sivoj zoni.

On je kao tri osnovna pravca ekonomske politike naveo borbu protiv nezaposlenosti, pomoć malim i srednjim preduzećima i povećanje izvoza, pre svega jačanjem industrije i poljoprivrede.

Đelić je ocenio da je potrebno zadržati sistem podrške investitorima, ali i naveo da je potrebno uvesti podsticaj za zapošljavanje građana starijih od 45 godina.

Kao strateške sektore industrije koje treba razvijati, Đelić je naveo automobilsku industriju, elektroniku i informacionu i telekomunikacionu industriju.

Član ekonomskog tima SNS-a Milenko Dželetović rekao je da ta stranka povećanje PDV smatra krajnjom merom i saglasio se s Đelićem da tome treba da prethode reforma poreskog sistema i bolja naplata poreza.

Funkcionerka SNS-a Jorgovanka Tabaković je ocenila da je potrebna promena modela razvoja u Srbiji. Kako je navela, potrebno je u centar pažnje staviti proizvodnju umesto sektor usluga, štednju i investicije umesto potrošnje. "Kreditno zaduživanje ne treba da bude jedini način razvoja, već i javno privatno partnerstvo", rekla je Jorgovanka Tabaković i dodala da se tako mogu finansirati i gradnja škola i veoma složeni projekti.

Ona je kazala da država treba da bude efikasna i jeftina i da je potrebna borba protiv korupcije i zaštita konkurencije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije, Reforme, PDV, Izbori

Ličnosti: Božidar Đelić, Jorgovanka Tabaković, Milenko Dželetović

Institucije: Demokratska stranka, Američka privredna komora, Srpska napredna stranka


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi