emg home

RSS

Medijska koalicija: Izjava premijera o kreditu Tanjugu suprotna zaključku Vlade

05. april 2012. | 14:07

Izvor: Emg.rs

Medijska koalicija ocenila da je izjava premijera da je Vlada dala kratkoročnu pozajmicu Tanjugu od 17,5 miliona dinara jer ta agencija nema sredstava da plati kredite suprotna zaključku Vlade da je taj novac odobren za izveštavanje o izborima.

U saopštenju Medijske koalicije, koju čine Nezavisno udruženje novnara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres, navodi se da su oba osnova krajnje sporna i neprihvatljiva.

"Nema nijednog ekonomskog, političkog ili javnog interesa da Vlada spasava neuspešna državna preduzeća, koja se već pretežno finansiraju iz budžeta, poput Tanjuga, niti da se državnoj agenciji dodatno plaća za nešto što je njena osnovna delatnost i za šta dobija više od 200 miliona dinara godišnje", piše u saopštenju.

Ta protivrečnost samo potvrđuje bojazan Medijske koalicije da su u pozadini odluke o dodeljivanju beskamatnog kredita državnoj agenciji zapravo politički motivi još većeg upliva na njenu uredjivačku politiku. Tako se otvara prostor da država, odnosno stranke koje čine vladajući blok, utiču na tok predizborne kampanje, koristeći novac iz budžeta, navodi koalicija.

Medijska koalicija podsetila je da u Srbiji postoje još dve novinske agencije, koje posluju na tržištu i kojima ovakvi krediti nisu dostupni i napominje da država ovakvim postupanjem sistematski narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji, Tanjug

Institucije: Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Lokal pres, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno udruženje novnara Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi