emg home

RSS

Štrajk u Ekonom:east Media Group

01. jun 2012. | 11:53 12:34

Izvor: Emg.rs

Novinari/zaposleni Ekonom:east magazina zahtevaju isplatu šest zaostalih plata.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
 

Obaveštavamo javnost da je zbog gomilanja dugova prema redakciji i honorarnim saradnicima Ekonom:east magazin prestao redovno da izlazi jer se radnicima duguju zarade za prethodnih šest meseci, a preduzeću preti stečaj.

Redakcija Ekonom:east magazina stupila je u štrajk zbog šestomesečnog kašnjenja u isplati zarada, neuplaćenih poreza i doprinosa i nemarnog odnosa vlasnika firme Ekonomist Media Group (EMG) prema zaposlenima. Redakcija zahteva poštovanje odredbe Ugovora o radu i Odluke po kojima je Poslodavac obavezan da zarade isplaćuje na propisan način, to jest na svakih 15 dana, i da nam budu isplaćene sve zaostale zarade.

Iako je vlasnik EMG zvanično Media International Group sa sedištem u SAD, stvarni vlasnik EMG je bivši potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je od momenta kupovine tadašnjeg Ekonomist magazina preneo upravljačka prava na Draganu Jovanović. Međutim, na gotovo svim ključnim sastancima u vezi s radom i budućnošću firme pojavljivao se Božidar Đelić, o čemu zaposleni mogu da pruže valjane dokaze zainteresovanoj javnosti.

Zaposleni su se odlučili na ovako radikalan potez jer je poslednja zarada isplaćena 8. maja 2012. i to za prvu polovinu novembra 2011. Pored toga, doprinosi i porezi se od druge polovine aprila 2011, prema tvrdnjama generalne direktorke Mirjane Kozme-Beljinac, uplaćuju na minimalne zarade, što je protivno Zakonu o radu i ugovorima koje zaposleni imaju s Poslodavcem. Kašnjenje plata i neredovno uplaćivanje doprinosa i poreza posebno ugrožavaju pet zaposlenih porodilja i trudnica, koje zbog toga ne mogu da ostvare pravo na nadoknadu na porodiljskom bolovanju, iako se Đelić u predizbornoj kampanji zalagao, kako je sam više puta izjavljivao, za prava trudnica i porodilja. Pri tom ih on prvi u svojoj firmi ne poštuje.

S obzirom na to da prosečna plata novinara iznosi manje od 40.000 dinara i da su u prethodnim smanjivanjima troškova pod pretnjom otkazom apsolutno ukinuti svi, inače mali, honorari za edicije i časopise koji izlaze u okviru EMG-a, nepredvidivo primanje ionako male polovine plate stavilo je novinare u tešku egzistencijalnu situaciju.

Redakcija Ekonom:east magazina je u cilju zaštite interesa novinara i njihovih porodica i dostojanstva novinarske profesije odlučila da proglasi štrajk do ispunjenja zahteva. Napominjemo da smo 24. aprila pismeno obavestili vlasnika da ćemo, ako zaposlenima ne budu uplaćene sve zaostale zarade s pripadajućim porezima i doprinosima, objaviti saopštenje za javnost sa informacijama o stanju u Ekonom:east Media Group.

Paradoksalno je da Božidar Đelić, koji svakodnevno propagira evropske vrednosti i vlasnik je lista koji se zalaže za tržišnu ekonomiju, krši čak i pismene anekse ugovora o radu. Prema aneksu Ugovora o radu, član 4, stav 5. i Odluci koju su potpisali tadašnji direktor Ekonom:east Media Group Darinka Ivković-Stojković i zastupnik kapitala EMG-a Dragana Jovanović 25. marta 2011, poslodavac se obavezao da će uplaćivati mesečnu zaradu za rad zaposlenog najkasnije 45 dana od završetka meseca u kom je posao rađen. Takođe, poslodavac se obavezao da će zarade biti isplaćivane svakih 15 dana počev od 25. marta 2011, i to 10. i 25. u mesecu. Međutim, to se nije dogodilo.

Redakcija Ekonom:east duboko žali zbog činjenice da će ovim štrajkom javnost, verni čitaoci i saradnici nedeljnika i veb-sajta biti uskraćeni za ekonomske vesti i pouzdane analize o ekonomiji i poslovnoj zajednici Srbije, ali stavljanje novinara u nezavidan ekonomski položaj nateralo nas je da primenimo sva zakonom dozvoljena sredstva za koja se inače i sami zalažemo kroz svoje tekstove.

 
Zaposleni Ekonom:east Media Group

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi