emg home

RSS

Labus: Podstaći izvoz industrijskom politikom

30. maj 2012. | 09:26

Izvor: Tanjug

Nova vlada mora da smisli kako da podstakne izvoz, što je nemoguće učiniti samo rešavanjem pitanja kursa nego i adekvatnom industrijskom politikom, izjavio ekonomista Miroljub Labus.

Pad ponude deviza, a ne povećana tražnja za njima, glavni je razlog poremećaja na deviznom tržištu, objasnio je Labus i ocenio da intervencija Narodne banke Srbije nije dovoljna za stabilizaciju kursa.

On smatra i da su osnovni faktori slabljenja dinara mali izvoz i mali priliv kapitala. Ako se nastavi aktuelna ekonomska i monetarna politika, srpsku privredu u naredne tri godine očekuju trend pada BDP-a i suviše visoke kamatne stope, rekao je Labus na skupu Komore italijansko-srpskih privrednika u Beogradu.

On procenjuje da u naredne tri godine neće biti jačanja kursa i da će realna kamatna stopa da oscilira oko pet odsto, što je, prema njegovom mišljenju, visoko i ne doprinosi oporavku privrede.

Tokom ove godine može se očekivati rast BDP-a od oko 0,4 odsto, što je, kako smatra, suviše nisko. Labus je kazao i da je inflacija u aprilu relativno niska i iznosi 2,7 odsto.

Kada je reč o deficitu platnog bilansa, on je 52 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, kazao je Labus.
Prema njegovim rečima, može se očekivati rast PDV-a od dva odsto zbog fiskalnog deficita, što će doneti jedan do 1,5 odsto prihoda u odnosu na BDP.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Inflacija, BDP, Kurs

Ličnosti: Miroljub Labus


Unesite tekst komentara:

<<

28. maj - 03. jun 2012.

>>

Povezani naslovi

  • Šoškić: NBS uspešan u kontroli inflacije

    07. mart 2012. 14:03 |

  • Evro 117,274 dinara

    01. jun 2012. 11:06 |

  • Evro 116,6121 dinara

    31. maj 2012. 08:05 |