emg home
RSS

Naftna mrlja stigla do obala Luizijane

30. april 2010. | 16:44

Izvor: B92

Naftna mrlja veličine Jamajke je stigla u toku noći nadomak obala američke savezne države Luizijane.Mrlja nastala nakon prošlonedelje eksplozije na naftnoj platformi British petroleuma ugrožava ekosistem, a stručnjaci navode da će biti potrebno najmanje 90 dana da se zaustavi izlivanje nafte u more. Vlada SAD je proglasila incident u Meksičkom zalivu za događaj od nacionalnog značaja i zabranila eksploataciju u toj oblasti dok se ne ispitaju uzroci eksplozije.

Helikopteri obalske straže koji nadleću zaliv izveštavaju da situacija iz časa u čas postaje sve teža.

U akciji saniranja štete angažovana je vojska, a američki predsednik Barak Obama ponudio je sva raspoloživa sredstva u borbi za sprečavanje ekološke katastrofe.

Američka obalska straža procenjuje da iz podvodne cevi, koja je napukla posle eksplozije na naftnoj platformi, curi 5.000 barela nafte dnevno, što je pet puta nego što se pretpostavljalo.

Naftna mrlja je blizu močvarnog ušća reke Misisipi i sada je vidljiva iz svemira.

Ekološki vrlo osetljive obale američkih država u Meksičkom zalivu spremaju se za, kako neki procenjuju, jednu od najvećih ekoloških katastrofa u americkoj istoriji. U močvarnim ekosistemima u priobalju Luizijane, Misisipija, Alabame i Floride, živi stotine vrsta ptica,i riba. To je ujedno i jedno od najbogatijih ribolovnih područja na svetu koje obiluje rakovima i školjkama.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekološki incident

Lokacija: SAD


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi