emg home
RSS

Štrajk Fiatovih radnika zbog neisplaćenih bonusa

13. jul 2010. | 12:14

Izvor: Tanjug

Grad: Torino

Stotine radnika fabrike italijanskog auto-giganta Fiat u Torinu obustavile su rad zbog straha da bi kompanija ovog meseca mogla da im uskrati stimulacije, nakon što je objavljeno da su gubici premašili 800 miliona evra u 2009. godini, prenele su danas agencije.Prema podacima sindikata, oko 250 radnika koji čine 80 procenata zaposlenih u pogonu izrade menjača za automobile štrajkuje u fabrici Mirafiori, a na sličan korak u ponedeljak su se odlučili i zaposleni u odeljenju za izradu limarije i u montaži.

Generalni sekretar uticajne sindikalne Federacije metalskih radnika (FIOM) regiona Pijemonte Đorđo Airaudo izjavio je da uprava kompanije mora da isplati novačane nagrade zbog toga što su oni u procesu otpuštanja dali veliki doprins unapređenju finansijske situacije grupacije Fiat.

Zaposleni u Fiatu dobijaju godišnje stimulacije, ali je zvanični predstavnik kompanije kazao da je deo nagrade koja bi trebalo da bude isplaćen ovog meseca "u direktnoj vezi sa poslovanjem firme u 2009. godini" i da će ona biti "možda nula."

Julski bonus isplaćen zaposlenima pao je u 2009. godini 50 procenata, na 600 evra, u poređenju sa 1.200 evra u 2008.

Pored julskog bonusa, radnici su dobijali i mesečnu nagradu od 100 evra, koja ne zavisi od Fiatovih finansijskih rezultata tokom prethodne godine.

Fiat, koji zapošljava 80.000 radnika u Italiji, objavio je u januaru 800 miliona evra gubitaka u 2009. godini zbog globalne recesije.

Hiljade radnika privremeno je otpušteno u šest Fiatovih fabrika na nekoliko sedmica u februaru i martu, a kompanija je najavila da će iduće godine u okviru mera štednje zatvoriti fabriku Termini imereze na Siciliji, koja zapošljava 1.400 radnika.

Fiat je prošlog petka objavio da je postigao dogovor sa sindikatima o restrukturiranju fabrike za montažu automobila Pomiljano D'Arko u blizini Napulja. Prema tom dogovoru, Fiat će uložiti 700 miliona evra u modernizaciju tog pogona i prebacivanje proizvodnje nove "pande" iz Poljske u Italiju. U fabrici Pomiljano zaposleno je 5.300 radnika.

U tom pogonu Fiat namerava da uvede treću smenu i da proizvodnja traje 24 sata dnevno, s tim da se radi šest dana u sedmici. Da bi to postigala, kompanija želi da skrati broj dana za bolovanje i smanji mogućnost za štrajkove, a od radnika očekuje da prihvate kraće pauze za odmor i da rade i u trećoj smeni.

Dogovor o tim zahtevima postignut je prošlog meseca, kada je oko 4.600 radnika, 62 odsto zaposlenih, prihvatilo plan radikalnih promena u njihovoj radnoj praksi. Jedino se sindikat FIOM usprotivio tom predlogu i ne želi da potpiše sporazum.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Štrajkovi, Auto industrija

Lokacija: Italija

Kompanije: Fiat


Unesite tekst komentara:

<<

05. septembar - 11. septembar 2011.

>>
PON
05
UTO
06SRE
07ČET
08PET
09SUB
10
NED
11

Povezani naslovi