emg home
RSS

Na obalama Brazila veliki broj uginulih pingvina

21. jul 2010. | 09:54

Izvor: Beta

Grad: Sao Paulo

Tela oko 500 pingvina, koji su najverovatnije uginuli od gladi, nađena na obalama Brazila u proteklih 10 dana.

Biolog Tiago do Nasimento je izjavio da su pingvini nađen na plažama u državi Sao Paulo i da je reč o Magelanovim pingvinima koji su se iz Argentine, Čilea i sa Foklandskih ostrva kretali ka severu, u potrazi za hranom u toplijim vodama.

Autopsije nekoiko pingvina pokazale su da su im stomaci bili potpuno prazni što, prema rečima naučnika, ukazuje na to da su uginuli od gladi.

Biolozi istražuju da li su jake struje i hladnija voda ugrozili brojnost vrsta kojima se pingvini hrane ili je tome doprinela ljudska aktivnost. "Zbog preterananog ribolova možda je smanjen broj riba i lignji", rekao je Nasimento.

On je dodao da pingvini u ovo doba godine često plivaju na sever, a neki se izgube ili uginu od gladi i iscrpljenosti, te dospeju na obale Brazila, ali u daleko manjem broju nego sad.

Nasimento je rekao da se svake godine na obalama Brazila pojavi oko 100 do 150 živih i svega desetak uginulih pingvina. "Ono što nas sad brine je izuzetno veliki broj uginulih pingvina koji su se pojavili za kratko vreme", rekao je naučnik.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Životna sredina

Lokacija: Brazil

Ličnosti: Tiago do Nasimento


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>