emg home
RSS

Crkva iz Floride ne odustaje od spaljivanja Kurana

09. septembar 2010. | 09:19

Izvor: Beta, AP

Grad: Vašington

Mala hrišćanska grupa iz američke države Floride danas je potvrdila svoju nameru da organizuje spaljivanje Kurana na devetogodišnjicu terorističkih napada na SAD 11. septembra, uprkos brojnim osudama i upozorenjima iz svoje zemlje i iz sveta.

Baptistička crkva koja okuplja oko 50 članova želi da organizuje "međunarodni dan spaljivanja Kurana" u znak sećanje na žrtve napada 11. septembra 2001. Sveštenik te crkve Teri Džouns izjavio je da treba "poslati jasnu poruku radikalnim muslimanima".

Predstavnica crkve danas je rekla agenciji Frans pres da će se manifestacija održati po planu.

Američke vlasti su saopštile da strahuju za svoje vojnike u Avganistanu zbog tog najavljenog čina i da bi time moglo da se pojača antiameričko raspoloženje u muslimanskom svetu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i ministar odbrane Robert Gejts danas su se pridružili osudama namere spaljivanja muslimanske svete knjige 11. septembra. Oni su rekli da će unišatavanje Kurana samo rasplamsati napetosti i dovesti Amerikance u inostranstvu u opasnost.

Klintonova je rekla da su ti planovi "sramotni" i da ne predstavljaju Ameriku ili američke vrednosti verske tolerancije i uključivosti.

Ona je takođe izrazila žaljenje što je ta mala grupa iz Gejnsvila na Floridi dobila toliko pažnje svojim "sramotnim načinom obeležavanja napade 11. septembra".

Ona je pozvala sveštenika Džounsa da odustane od svog plana i rekla da se nada, ako ipak odluči da ga sprovede, da će ga novinari ignorisati.

Vatikan je osudio "ozbiljan potez uvrede knjige koju jedna verska zajednica smatra svetom".

Inicijativu su takođe osudili generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, šefica diplomatije EU Ketrin Ešton i Ujedinjene nacije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas rekla da ta inicijativa "odvratna" i "jednostavno greška".

Gradske vlasti Gejnsvila na Floridi danas su se sastale da vide kako će obezbediti taj skup. Jedan gradski zvaničnik je rekao da se tim činom krši zakon kojim se zabranjuje paljenje vatre na otvorenom i da bi počinioci mogli da budu kažnjeni novčanom kaznom od 250 dolara, kao i da bi moglo biti hapsenja.

"Zavisi šta će se desiti posle intervencije vatrogasaca i gradske policije da ugase požar. Mi imamo planove za svaku eventualnost", rekao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Religija, Spaljivanje Kurana

Lokacija: Gejnsvil

Ličnosti: Angela Merkel, Hilari Klinton, Anders Fog Rasmusen, Ketrin Ešton, Robert Gejts, Teri Džouns

Institucije: NATO, Ujedinjene nacije


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>