emg home
RSS

Najavljena vakcina protiv više virusa gripa

11. januar 2011. | 11:51

Izvor: Tanjug

Grad: Vašington

Grupa američkih naučnika objavila je danas rezultate istraživanja koje je pokazalo da je moguće proizvesti samo jednu vakcinu koja bi stvarala imunitet protiv svih vrsta virusa gripa.To znači da bi pandemija virusa gripa A (H1N1) iz 2009. godine, koja je pogodila oko 60 miliona osoba u SAD, mogla bi da otvori put razvoju vakcine delotvorne protiv više vrsta virusa gripa, saopštio je tim na čelu sa dr Patrikom Vilsonom sa Univerziteta u Čikagu.

Naučnici su objasnili da kod osoba koje su bile zaražene, a potom su izlečene od virusa gripa H1N1, odnosno kod većine njih, dolazi do veoma jake imunološke reakcije, što rezultira proizvodnjom antitela koja ih štite od virusnih varijanti sezonskog gripa, prenele su agencije.

Određena jedinjenja virusa gripa H1N1 iz 2009. godine su, kako su naveli istraživači, slična onima u drugim virusima gripa.

Ta jedinjenja, od glavnog značaja za funkcionisanje virusa, jesu ona na koja reaguje imunoški sistem, tako da bi njihovo ubacivanje u vakcinu moglo da ukine potrebu da se svake godine predviđa nova varijanta sezonskog gripa, kako bi se u jesen brzo i masovno proizvodila vakcina.

Naučnici su došli do tih rezultata analizom imunološke reakcije na antitela grupe pacijenata starosti između 21 i 45 godina.

Tih 86 različitih antitela dobijeno je od gena antitela uzetih iz belih krvnih zrnaca imunološkog sistema mlađih osoba i trudnica kod kojih je virus gripa H1N1 bio najzarazniji i među kojima su neki i preminuli.

Naučnici su ispitali i reakciju antitela na niz varijanti virusa gripa.

Njih pet je reagovalo na sve viruse sezonskog gripa tipa H1N1 prisutnih u poslednjih 10 godina, kao i na virus španskog gripa iz 1918. godine i potencijalno smrtonosan virus ptičjeg gripa H5N1.

"Rezultati istraživanja su pokazali da se, uprkos mutacijama virusa iz godine u godinu, određeni elementi u njima nisu menjali gotovo čitav vek", istakao je Vilson.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. januar - 16. januar 2011.

>>

Povezani naslovi