emg home

RSS

Jeremić: Ekonomska stabilnost je prednost Srbije

03. jun 2010. | 17:50

Izvor: Beta

Grad: Bratislava

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić istakao je danas u Bratislavi da je Srbija, uprkos grčkoj krizi koja se osetila i na zapadnom Balkanu, ekonomski najstabilnija država među onima koje teže ka člasntvu u EU.

"To što se desilo u Grčkoj osetilo se u celoj Evropi pa i na Balkanu. Srpska vlada je reagovala na vreme i postigla sporazum sa MMF-om koji nam je omogućio da očuvamo makroekonomsku stabilnost. Srbija je ekonomski najstabilnija zemlja od svih kandidata i to nam daje izvesnu prednost", kazao je Jeremić gostujući na slovačkoj televiziji TA3.

Jeremić je naglasio da je sa sastanka šefova diplomatija zemalja zapadnog Balkana i EU juče u Sarajevu otišla dobra poruka - da je region Balkana spreman da nastavi evrointegraciju, sarađuje i prevaziđe postojeće podele i probleme, dok je od strane EU ponovljeno obećanje daljeg proširenja na region.

"Mi nastavljamo proces evrointegracije i verujem da ćemo imati u tome partnere i na evropskoj strani", kazao je Jeremić o novim političkim okolnostima posle izbijanja grčke dužničke krize koje ne pogoduju novom velikom skorom proširenju Unije.

Jeremić je danas tokom posete Bratislavi u razgovoru sa predsednikom Ivanom Gašparovičem i šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom zahvalio Slovačkoj na odlučnoj i principijelnoj podršci Srbiji po pitanju Kosova i odbijanju Bratislave da, bez obzira na pritiske, prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

U razgovoru za slovačku TV TA3 Jeremić je odbio ideju da bi Međunarodni sud pravde u Hagu mogao da odobri jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Ako bi takva presuda bila doneta, to bi značilo da više nijedna granica na svetu nije bezbedna", rekao je šef srpske diplomatije i dodao da Srbija očekuje da će sud a zatim i UN usvojiti preporuku da se unilateralnost odbacije, a do rešenja dolazi samo dijalogom i kompromisom.

Jeremić je upozorio da bi, ukoliko se nekim slučajem desi suprotno, u najmanje 20 slučajeva širom sveta postojala opasnost da odmah bude proglašena secesija.

"Ako bi bila prihvaćena ilegalna secesija, mnoge zemlje našle bi se u problemima i pretpostavljam da bi i mi, Srbija i Slovačka, morali da zbijemo redove da se sa tim suočimo. Ne vererujem da bi moglo da dođe do takvog scenarija", zaključio je Jeremić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Status Kosova, Evropske integracije, Svetska kriza

Ličnosti: Vuk Jeremić, Miroslav Lajčak, Ivan Gašparovič

Institucije: MMF, Ujedinjene nacije (UN), Međunarodni sud pravde


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>
PON
31UTO
01SRE
02ČET
03PET
04SUB
05NED
06

Povezani naslovi