emg home
RSS

Ganić: Srbija ne bi mogla da mi pruži fer suđenje

05. jul 2010. | 18:29

Izvor: Beta

Grad: London

Nekadašnji ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić izjavio je danas u Londonu da srpske vlasti, koje traže njegovo izručenje, ne bi mogle da mu obezbede fer suđenje.Ganić je to, kako prenosi britanski BBC, rekao ispred londonskog suda gde je danas počelo rocište na kojem se razmatra zahtev za njegovo izručenje. Srbiji smatra Ganića odgovornim za napad na pripadnike JNA u Sarajevu 1992. godine.

Ganić je ponovio da Srbija traži njegovo izučenje iz političkh razloga i da izvrće činjenice.

"Nadaju se da će prepraviti istoriju jer je to zemlja koja je počinila genocid... Oni pokušavaju da zbune britansko pravosuđe govoreći 'mi smo organizovana zemlja, koja može da obezbedi fer suđenje'", rekao je bivši zvaničnik BiH.

Tužilac Džejms Luis, koji predstavlja Srbiju pred londonskim sudom, rekao je na početku ročišta, koje bi trebalo da traje do 16. jula, da se prema dokazima očigledno radi o "ratnom zločinu".

"Mi smatramo da se, uzimajući sve to u obzir, očigledno radi o ratnom zločinu. To je bio napad na ambulantna kola i na ljude koji su se predali", prenela je agencija AFP izjavu Luisa.

Ispred suda nalazilo se nekoliko demonstranata koji su nosili transparente sa natpisima "Ganić - krv na rukama" i "Bosanski predsednik - ratni zločinac".

Kako je agenciji Beta prethodno rečeno u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, danas će se Tužilaštvo predstaviti Sudu, a od sutra će biti saslušavani svedoci. Obe strane imaju više svedoka, a Srbiju predstavlja zamenik tužioca za ratne zločine koji vodi proces.

Proces za izručenje Ganića počeo je 13. aprila dostavljanjem zahteva Srbije za njegovo izručenje i dokumenata na osnovu kojih to traži.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu, na osnovu poternice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića u decembru 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno s drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ratni zločini

Lokacija: BiH

Ličnosti: Vladimir Vukčević, Ejup Ganić


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>