emg home
RSS

BiH i Crna Gora potpisale ugovore o pravnoj saradnji

09. jul 2010. | 15:58

Izvor: Beta

Grad: Sarajevo

Ministri pravde BiH i Crne Gore Bariša Čolak i Miraš Radović potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.Potpisan je i Ugovor o priznanju i izvršenju pravosnažnih sudskih odluka u krivičnim stvarima između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Dvojica ministra su ocenili da je tim ugovorima otvorena mogućnost za dalje unapređenje pravosudne saradnje dve zemlje.

Radović je istakao da su obe države posvećene jačanju regionalne saradnje u svim oblastima, tako da će potpisivanje spomenutih ugovora doprineti pravnoj sigurnosti građana, odnosno napretku na evropskom putu dve zemlje.

Čolak je izrazio nadu da će stupanje na snagu dva ugovora znatno unaprediti međunarodnu pravnu pomoć između dva ministarstva i pravosuđa dve zemlje.

"Ugovorima se omogućava efikasnije vođenje postupaka, jer nude direktno pribavljanje krivičnih evidencija, mogućnost uspostave zajedničkih istražnih timova radi vođenja zajedničkih istraga, kao i ustupanje krivičnog gonjenja između pravosudnih organa dve zemalja", rekao je Čolak.

Ugovorom je definisano da će moći da se ustupaju predmeti ratnih zločina između BiH i Crne Gore.

Ubuduće, kako je rečeno, kada je reč o izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, više neće biti potrebna saglasnost osuđenika za izdržavanje kazne u jednoj ili drugoj zemlji.

BiH je slične ugovore do sada potpisala sa Hrvatskom i Srbijom. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Pravosuđe, Regionalna saradnja

Lokacija: BiH

Ličnosti: Bariša Čolak, Miraš Radović


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>