emg home
RSS

Hrvatska izdaje obveznice vredne 13,4 milijardi kuna

13. jul 2010. | 13:15

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Vlada Hrvatske donela je danas odluku o novom zaduženju izdavanjem državnih obveznica na domaćem i stranom tržištu u vrednosti od čak 13,4 milijarde kuna (1,83 milijarde evra).Na domaćem tržištu izdaće se dve obveznice u iznosu od 1,5 milijardi kuna uz fiksnu kamatnu stopu od 6,75 odsto i obveznica u kunskoj protivrednosti 650 miliona evra za koju je kamatna stopa 6,5 odsto a rok dospeća je 10 godina.

Na američkom tržištu Vlada će se zadužiti ukupno 1,25 milijardi dolara. Izdaće se desetogodišnje evroobveznice uz kamatnu stopu od 6,625 odsto, odlučila je Vlada na sednici.

Novo zaduženje će se koristiti za finansiranje tekućih obaveza budžeta i refinansiranje obaveza koje dospevaju u narednom razdoblju.

"Finansijsko tržište veruje u politiku ove vlade i veruje Hrvatskoj", ocenio je potredsednik vlade i ministar finansija Ivan Šuker navodeći da se izdavanjem obveznica donosi stabilnost za nekoliko narednih meseci.

On je podsetio da su u ovoj godini predviđene potrebe za zaduženjem države u ukupnom iznosu 28,8 milijardi kuna (3,94 milijarde evra), od čega je 20,2 milijarde kuna za refinansiranje doselih obaveza iz prethodnog razdoblja, a 8,6 milijardi kuna za finansiranje tekućeg deficita u ovoj godini.

Predsednik opozicione Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić oštro je danas kritikovao Vladu zbog novog zaduženja.

"Ovoj Vladi je sve uspeh, pa i novo zaduženje. To će sve plaćati građani i to je teret budućim vladama", rekao je Čačić novinarima.

On je naveo da je vlada Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u proteklih sedam godina dva i po puta povećala ukupni hrvatski dug, a hrvatska privreda tone u recesiju. Prema njegovim rečima, Vlada svaki dan na račun građana kupuje opstanak na vlasti, a svakog dana je to dodatno propadanje za 50 miliona kuna. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Obveznice

Lokacija: Hrvatska


Unesite tekst komentara:

<<

05. septembar - 11. septembar 2011.

>>
PON
05
UTO
06
SRE
07
ČET
08PET
09SUB
10NED
11