emg home
RSS

Deutsche Telekom pod istragom zbog podmićivanja u Crnoj Gori

04. septembar 2010. | 14:15 14:20

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

Nemačko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv osam menadzera Deutsche Telekoma zbog sumnje da su podmičivali političare i uticajne vladine službenike u Crnoj Gori I Makedoniji, prenose danas crnogorski mediji pisanje nemačkog Zidojče cajtunga.

Istraga protiv službenika nemačke kompanije,kako navodi minhenski dnevnik a prenosi Pobjeda, pokrenuta je na zahtev američke Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC), kao i Ministarstva pravde SAD.

Članak navodi da se "u korporativnim krugovima pominje iznos od sedam miliona evra" kojim su navodno podmićeni visoki državni službenici u Podgorici i Skoplju.

U aferi špijuniranja grupe koja će se, prema pisanju nemačkog lista, ovih dana naći pred Okružnim sudom u Bonu, bilo je indicija o tajnim nadgledanjima kompanija u jugoistočnoj Evropi.

"Na primer, u zemljama kao što su Mađarska, Hrvatska, Makedonija I Slovenija, privatni život kandidata je ispitan uz pomoć nadgledanja osoblja", piše list i dodaje da je u jednom izveštaju Grupe za bezbednost o službenici hrvatske kompanije za telekomunikacije navedeno koje je ljubavnike imala i kakav joj je pristup starijim muškarcima.

U saopštenju Deutsche Telekoma koje prenosi Pobjeda navodi se da je u izveštajima Deutsche Telekoma i Magyar Telekoma već objavljeno da je revizija finansijskih izveštaja mađarske kompanije za 2005. godinu
"identifikovala ugovore za koje nije bilo moguće utvrditi stvarnu namenu".

Deutsche Telekom je saopštio da je, u svetlu tih događaja, Magyar Telekom obavestio odgovarajuće organe, uključujuci američku Komisiju za hartije od vrednosti i Ministarstvo pravde SAD, o situaciji u kompaniji i internoj istrazi.

"Nakon ovih informacija, američke vlasti su pokrenule istrage o mogućim kršenjima američkih antikorupcijskih pravila", navedeno je u saopštenju.

Biro za odnose s javnošću crnogorske Vlade saopštio je dnevniku "Dan" da u Vladi nisu upoznati sa detaljima istrage i da na optužbe neće reagovati pre ponedeljka.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Korupcija, Mito

Kompanije: Magyar Telekom, Deutcshe Telekom


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>