emg home
RSS

Crna Gora se zadužila emisijom evro obveznica

08. septembar 2010. | 15:13

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

Crna Gora se zadužila na svetskom tržištu kapitala emisijom evro obveznica od 200 miliona evra, što isključuje mogućnost kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), saopštio je danas potpredsednik vlade Igor Lukšić.Lukšić je na konferenciji za novinare kazao da su obveznice emitovane sa rokom otplate od pet godina sa fiksnom kamatom od 7,87 odsto, kao i da će se tim novcem finansirari deficit i otplata duga, što je planirano budžetom za 2010. godinu.

Potpredsednik crnogorske vlade je kazao da je potražnja za evro obveznicama koje je emitovala Crna Gora bila tri puta veća od ponude, te da je obveznice kupilo 125 od 140 zainteresovanih investitora iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država.

Lukšić je izrazio uverenje da će dve emisije obveznica koje su se desile prethodnih dana (Crna Gora i Češcka) "uticati na poboljšanje prilika na tržistu i vraćanje poverenja u evro".

Prema njegovoj proceni, vladi neće biti potrebno da sav novac sada potroši već će deo biti rezervisan za sledeću budžetsku godinu.

Dodao je da je opredeljenje vlade da trajno ima takav vid zaduženja jer je on "najtransparentniji" i nema potrebe za eventualnim aranžmanom sa MMF-om.

Projektovani budžetski deficit Crne Gore je četiri odsto bruto domaćeg proizvoda. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Obveznice

Lokacija: Crna Gora

Ličnosti: Igor Lukšić


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>