emg home
RSS

Protiv Polančeca podignuta optužnica vezana za Podravku

09. septembar 2010. | 17:37

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Hrvatske podigao je danas novu optužnicu protiv bivšeg potpredsednika Vlade i ministra privrede Damira Polančeca i to u slučaju malverzacija u koprivničkoj kompaniji Podravka.Polančeca i još sedmoricu USKOK tereti da su od 2005. do oktobra 2009. raznim malverzacijama oštetili Podravku za najmanje 400 miliona kuna (oko 56 miliona evra).

Optužnica je podignuta nakon dugotrajne istrage pred Županijskim sudom u Zagreb, a tereti ih za udruživanje za počinjenje krivičnih dela zloupotrebe položaja, pomaganja, podsticanja na zloupotrebe i protivzakonito posredovanje, naveo je USKOK na svojoj interent stranici.

Zajedno s Polančecom optuženi su i bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Josip Pavlović, Zdravko Šestak i Saša Romac, kao i direktor splitske firme SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat i advokat Zoran Marković.

USKOK tereti Polančeca da je kao potpredsednik Vlade, ministar privrede i predsednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju koji odlučuje o prodaji 26 odsto akcija Podravke u državnom vlasništvu, zajedno s Marincem i Horvatom povezao ostale okrivljenike radi sticanja većinskog udela u Podravki.

Bivši hrvatski vicepremijer uhapšen je krajem marta ove godine u sklopu istrage o malverzacijama Podravkinim akcijama, a nakon toga je protiv njega podignuto nekoliko optužnica.

Tako se tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, jer je sredinom 2008. godine omogućio vukovarskom advokatu Petru Miletiću protivpravnu isplatu 500.000 kuna iz državne blagajne za nepotrebnu stručnu studiju.

Protiv njega je takođe podignuta optužnica zbog nezakonitosti u gradnji rasvete na igralištu fudbalskog kluba "Osvit" u njegovom rodnom mestu Đelekovcu kod Koprivnice. Navodno je nezakonito potrošio 230.000 kuna.

Polančec je krajem jula pušten iz pritvora nakon što su salušani svi svedoci u istrazi o nezakonitostima u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za šta se takođe sumnjiči.

On je i najviše rangirani državni funkcioner koji je završio u zagrebačkom zatvoru Remetinec.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Pravosuđe

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Damir Polančec

Kompanije: Podravka


Unesite tekst komentara:

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi