emg home
RSS

MMF predviđa rast ekonomije Crne Gore od tri odsto 2011.

22. novembar 2010. | 18:17

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

Crnogorska ekonomija zabeležila je ove godine rast od oko 0,3 procenta, procena je Međunarodnog monetarnig fonda (MMF), koji za narednu godinu predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto, saopštio je danas šef misije MMF-a za Crnu Goru Gervin Bel."Zaključili smo da je pad ekonomije zaustavljen i naredne godine očekujemo brži rast blizu tri procenta BDP-a", saopštio je Bel na konferenciji za novinare nakon sedmodnevne radne misije MMF-a Crnoj Gori.

Prema vladinim projekcijama, rast BDP-a u ovoj godini iznosiće 0,5 procenata, dok se u narednoj godini očekuje rast po stopi od 2,5 do tri procenta. MMF je predviđao pad ekonomije za ovu godinu od 1,8 procenata.

Šef misije MMF-a za Crnu Goru je kazao da je "vrlo visok nivo tekućeg računa" i ocenio da se on "mora svesti na održivi nivo".

Bel je kazao da Crna Gora u narednom periodu treba da "podesi svoj model rasta" koji će biti zasnovan na supstituciji uvoza izvozom, što zahteva "konkurentnije cene crnogorskih proizvoda."

Šef misije MMF-a za Crnu Goru je kazao da inflacija u ovoj godini iznosi 0,5 procenata i saopštio da će se naredne godine kretati između 0,5 i jedan odsto, što je, kako je ocenio Bel, važno za trgovinske partnere Crne Gore, jer će crnogorske robe i usluge biti jeftinije i konkurentnije.

Potpredsjendik crnogorske vlade Igor Lukšić je na konferenciji za novinare saopštio da sa MMF-om postoji saglasnost da Crnoj Gori "nije potreban" stend-baj aranžman "klasičnog tipa".

Lukšić je, međutim kazao da je razgovarano o takozvanim "kreditnim linijama predostrožnosti", koje bi bile razmatrane "u slučaju, eventualnih turbulencija u evro zoni".

Šef misije MMF-a Gervin Bel je saopštio da "svrha" posete Crnoj Gori nije bila "nametanje bilo kakvog novog programa" i dodao da "MMF stoji na raspolaganju, ukoliko se pogroša situacija".

Bel je saopštio i da MMF ne zagovara ideju osnivanja razvojne banke i ocenio da je "najbolje rešenje za podizanje kreditne aktivnosti banaka - čišćenje bilansa banaka".

On je kazao da treba "otpisati loše kredite" i "ubaciti novi kapital", što bi "omogućilo bankama da daju nove, profitabilne kredite".

"Rešenje nije osnivanje novog tela koje neće biti tržišno orjentisano", kazao je Bel i podsetio na kreditnu ekspanziju od pre par godina, koja je izazvala probleme u bankarskom sektoru.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Privredni rast

Lokacija: Crna Gora

Institucije: MMF


Unesite tekst komentara:

<<

03. januar - 09. januar 2011.

>>

Povezani naslovi