emg home
RSS

Centralna banka Crne Gore: Oporavak ekonomije neizvestan

14. oktobar 2010. | 10:38

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

Oporavak crnogorske ekonomije i dalje je neizvestan jer su prisutni brojni rizici, ocenila Centralna banka Crne Gore.

"Građevinarstvo je i dalje u dubokoj krizi, trgovina stagnira, a bankarski sektor opterećen brojnim kreditima koji kasne neće moći da pruži podršku realnom sektoru, kakvu je pružao u godinama pre krize", piše u saopštenju sa sednice Saveta CBCG-a. Prema oceni te insititucije, prerađivačka industrija i pored vidnih poboljšanja još je u zoni negativnih stopa.

Ipak, rast je u velikoj meri pokrenut pozitivnim kretanjima u oblasti energetike i turizma, ali ostaje da se vidi da li će energetika moći i u poslednjem kvartalu da ostvari tako visok rast u prva tri kvartala, ocenjuje CBCG.

U trećem kvartalu turizam je "povukao" čitav niz delatnosti poput saobraćaja, telekomunikacija, prehrambene industrije i trgovine, ali takav stimulans neće biti prisutan u poslednjem kvartalu.

U ovoj godini, prema oceni Centralne banke, u Crnoj Gori se može očekivati kretanje BDP-a od -0,5 do do 1,5 odsto.

Negativne tendencije na tržištu nekretnina su i dalje prisutne i one otežavaju položaj građevinskog sektora, što se manifestuje u daljem padu aktivnosti tog sektora i neredovnom izmirivanju obaveza prema bankarskom sektoru.

Stopa inflacije je niska i ne predstavlja pretnju za finansijsku stabilnost, ocenjuje CBCG.

Deficit tekućeg računa platnog bilansa je finansiran kroz kapitalne tokove, tako da Crnoj Gori ne preti platnobilansna kriza. Budžetski deficit Crne Gore će ove godine najverovatnije iznositi oko 4,5 odsto BDP-a.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

27. decembar - 02. januar 2011.

>>

Povezani naslovi